Začela se je rekonstrukcija in zapiranje odlagališča inertnih odpadkov v Suhadolah

Minister za okolje in prostor Uroš Brežan je danes obiskal Občino Komendo, kjer sta ga sprejela župan Stanislav Poglajen in direktorica občinske uprave Majda Ravnikar. Skupaj se odpravili v Suhadole, kjer se je začela rekonstrukcija in zapiranje odlagališča inertnih odpadkov.

8. oktobra 2022, je Občina Komenda skupaj s stranskimi udeleženci, prejela odločbo Ministrstva za okolje in prostor oziroma okoljevarstveno dovoljenje, s katero je resorno ministrstvo določilo način zapiranja odlagališča inertnih odpadkov in rok izvedbe. Vsa zapiralna dela na odlagališču morajo biti izvedena najkasneje v treh mesecih od pravnomočnosti odločbe. Po besedah direktorice občinske uprave Majde Ravnikar je Občina Komenda še isti mesec, 28. oktobra 2022, podpisala pogodbo z izbranim izvajalcem za izvršitev odločbe in izvedbo vseh del iz Načrta zapiranja odlagališča inertnih odpadkov Suhadole. Izbran je bil tudi izvajalec nadzora nad izvedbo rekonstrukcije in zapiranjem odlagališča. Izvajalec je bil uveden v delo in je že začel s pripravljalnimi deli. Dela bodo stala 750.000 evrov brez DDV, ki jih bo krila Občina Komenda.

Ob ogledu je minister Uroš Brežan poudaril, da je bilo reševanje problematike zapiranja odlagališča Suhadole izjemno zahtevno. Saj so bila mnenja upravljavca odlagališča in lastnikov zemljišč, ki so tudi stranski udeleženci v upravnem postopku, nasprotujoča: “V mojem mandatu smo s sodelavci na okoljskem ministrstvu, z Občino Komenda in z lastniki zemljišč intenzivirali dialog s ciljem najti zakonito kompromisno rešitev. Danes lahko tukaj že vidite stroje. Dela bodo zaključena do februarja, to pomeni, da bo država izpolnila vse zahteve iz tožbe evropskega sodišča in na ta način zaprla to poglavje. S tega vidika bi se zahvalil vsem, ki so pri tej nalogi sodelovali, predvsem ekipi Občine Komenda, vsem trem stranskim udeležencem. Mislim, da smo lahko ponosni na vse tisto, kar smo v tem mojem zelo kratkem mandatu naredili.“

Po besedah župana Stanislava Poglajena se je problematika v zvezi z odlagališčem inertnih odpadkov v Suhadolah vlekla mnogo let, kar je bremenilo tako občino kot državo. “Vesel sem, da nam je v končni fazi uspelo priti do današnjega dne, da bomo odlagališče ustrezno sanirali in da bomo lahko Evropi dokazali, da se s skupmimi močmi, da najti rešitve,” je še dodal Poglajen.

Direktorica občinske uprave Majda Ravnikar je pohvalila lastnike zemljišč: “Imeli smo kar nekaj težav, preigravali smo različne variante, na koncu pa so našli skupno rešitev, da se odlagališče zapre, odpadki pa se delno preložijo iz parcel stranskih udeležencev na parcele upravljavca – Občine Komenda.“ Ravnikarjeva je v zvezi z varstvom podtalnice povedala, da se bo izvajal 10 letni monitoring, zato ni bojazni, da bi se karkoli zgodilo s pitno vodo. V kolikor pa se bodo pojavili kakšni odmiki, pa bodo ustrezno ukrepali.

Naj spomnimo, da je Sodišče Evropske unije 28. novembra 2018 Republiki Sloveniji izdalo ugotovitveno sodbo zaradi neizpolnitve obveznosti iz Direktive o odlaganju odpadkov na odlagališčih. Slovenija namreč za 21 odlagališč do 16. julija 2009 ni sprejela ustreznih ukrepov za njihovo zaprtje.

Že v letu 2020 so upravljavci 20 odlagališč izvedli vse obveznosti, s čimer so bile zahteve iz navedene sodbe v predvidenem roku izvršene. Odprto je ostalo le zapiranje odlagališča inertnih odpadkov Suhadole v upravljanju Občine Komenda. Ker upravljavec ni pridobil ustreznega okoljevarstvenega dovoljenja, je inšpektorat izdal odločbo, s katero je prepovedal izvajanje dejavnosti odlagališča in zahteval odstranitev vseh odpadkov. Zavezanec v predpisanem roku ni odstranil odpadkov, zato se  zoper njega vodi izvršilni postopek. Izdan je bil tudi sklep o založitvi stroškov za izvedbo izvršbe, in ker zavezanec sam ni založil sredstev za izvedbo izvršbe, je davčni organ zoper njega opravil tudi denarno izvršbo.

MOP je z Občino Komenda in z lastniki zemljišč intenziviralo dialog s ciljem najti zakonito kompromisno rešitev. Končni dogovor obsega delno odstranitev odloženih odpadkov s parcel stranskih udeležencev ter rekonstrukcijo odlagališča na parcelnih številkah v lasti upravljavca odlagališča. Tako je upravljavec odlagališča pripravil vso zahtevano dokumentacijo in vložil novo vlogo, ki jo je ministrstvo proučilo ter 18. oktobra 2022 izdalo odločbo, s katero je potrdilo predlog za izvedbo ukrepov za izvršitev inšpekcijske odločbe ter izdalo okoljevarstveno dovoljenje za obratovanje odlagališča inertnih odpadkov Suhadole za čas zapiranja in po njegovem zaprtju.
Občina Komenda je na podlagi prejete odločbe že izvedla tudi javni razpis ter izbrala izvajalca za izvedbo rekonstrukcije in zapiralnih del na odlagališču ter z izbranim izvajalcem podpisala izvajalsko pogodbo. Z deli so že začeli. Izvedena dela pa morajo biti v treh mesecih od pravnomočnosti odločbe.

Glede na doseženo kompromisno rešitev za odlagališče Suhadole, izdano odločbo ter sklenjene pogodbe z izvajalcem ministrstvo meni, da bo Komisijo v naslednjem poročilu že lahko obvestili o izpolnitvi vseh obveznostih iz Direktive in izvršili sodbo Sodišča EU za vseh 21 obravnavanih odlagališč.

Avtor: Miha Ulčar, Foto, video: Miro Pivar

Tagi