Začasni montažni most bo prevzel bremena na svoja ramena – cesta Domžale-Vir kmalu spet prevozna

Predvidoma od petka, 25. avgusta 2023, naj bi bila ponovno vzpostavljena povezava na cesti Domžale-Vir preko montažnega mostu čez Kamniško Bistrico pri Lidlu, ki ga v teh dneh postavlja Gorenjska gradbena družba d.d.. Promet čez most bo do izgradnje drugega montažnega mostu, predvidoma do začetka septembra, potekal izmenično enosmerno.

Visoka deroča voda, ki je s seboj nosila podrto drevje v vremenski ujmi na začetku avgusta, je močno poškodovala most čez državno cesto prek Kamniške Bistrice pri Lidlu, zaradi česar je bil tudi prekinjen promet na tej cesti. Pred dnevi je Gorenjska gradbena družba d.d. z odobritvijo Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo tam pričela s postavljanjem prvega montažnega mostu, na katerem bo kmalu stekel promet.

Na terenu smo si ogledali potek gradbenih del, po pogovoru z delovodji na gradbišču, bo promet čez most prevozen z dodatno prometno signalizacijo, do izgradnje drugega montažnega mostu na drugi strani, pa bo promet po njem potekal izmenično enosmerno. Preko mostu bo zagotovljen prevoz tudi za avtobusni in tovorni promet, saj naj bi bila nosilnost mostu do 80 do 90 ton.

Postavitev začasnega montažnega mostu si je ogledala tudi županja Občine Domžale mag. Renata Kosec, ki je bila vidno zadovoljna, da je država tako hitro omogočila povezavo med Virom in Domžalami: “Veseli me, da so na državni ravni, s katero že ves čas odpravljanja posledic poplav zelo dobro sodelujemo, prepoznali nujnost namestitve nadomestnega mostu, ki bo do konca avgusta nadomestil poškodovani most na cesti Domžale-Vir. Montažni most je prišel v pravem času, da bo razbremenil trenutno bolj obremenjene cestne povezave še pred pričetkom šole. Zahvaljujem se Direkciji RS za infrastrukturo in Direkciji RS za vode ter drugim pristojnim službam in izvajalcem projekta za hitro posredovanje in vzpostavljanje pomembne prometne povezave tudi za okoliške občine.”

Pred odprtjem mostu sledi še ogled vodilnih uslužbencev Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo in Gorenjske gradbene družbe d.d. ter pridobitev dovoljenj in začasni most bo prevzel bremena na svoja ramena.  da dobijo dovoljenje in most bo prevzel bremena na svoja ramena. V nadaljevanju sledi gradnja stalnega mostu, za kar morajo pristojni pripraviti še projekt.

Na Občini Domžale občanke in občane naprošajo, da naj zaradi varnosti v neposredni bližini gradbišča ne uporabljajo rekreacijske poti!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi