Za večjo varnost Občina Domžale v programu “Aktivno v šolo in zdravo mesto”

Od leta 2007 je tretja nedelja v novembru posvečena svetovnemu dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč, kar je priložnost za opozarjanje o varnosti v prometu, ki jo je mogoče doseči z odgovornim ravnanjem in ustreznim urejanjem prostora. Občina Domžale se je z namenom urejanja prostora in prometa za večjo varnost otrok in mladine pridružila programu “Aktivno v šolo in zdravo mesto”.

Program izpostavlja hojo kot prometno prakso, ki je pomembna za otrokovo in javno zdravje, kot oblika trajnostne mobilnosti pa za varovanje okolja. Prispeva k osebnemu razvoju, krepitvi samostojnosti in socialni povezanosti otrok ter k njihovemu spoznavanju z lokalnim okoljem. Občina Domžale je v okviru programa vključena v projektu »Izdelajmo skupaj lokalni načrt hodljivosti!« s ciljem identificirati infrastrukturne in organizacijske rešitve, ki bi lahko izboljšale pogoje za hojo v šolo in ki bi otroke in mladostnike spodbujale k aktivni in samostojni hoji v šolo.

“Prostorska načrtovalka Tatjana Marn in sodelavci Občine so od začetka septembra 2023 vključeni v usposabljanje za organizacijo in vodenje procesa izdelave lokalnega načrta hodljivosti ter za načrtovanje hoji in zdravju prijaznega oziroma zdravega življenjskega okolja in varnega prostora. Lokalni načrt hodljivosti se v okviru tega projekta pripravlja s poudarkom na izboljšanju pogojev za aktivno hojo otrok v šolo na območju šolskih okolišev osnovnih šol Domžale in Venclja Perka. Posebna pozornost jer namenjena šolskim potem in položaju šol v ustvarjanju pogojev za aktivno mobilnost v lokalnem okolju,” so o domžalskem lokalnem načrtu hodljivosti povedali na Občini Domžale.

Za kar najboljše razumevanje razmer na terenu si načrtovalci pomagajo z orodji, kot so: vključevanje otrok v načrtovanje hoji prijazne okolice šole s pogovori in sprehodi, zbiranje in prikazovanje podatkov o potovalnih navadah učencev ter prikazovanje in analiza oddaljenosti bivališč otrok od šole. V OŠ Domžale in OŠ Venclja Perka so že izvedli ankete o načinu hoje učencev v šolo ter o njihovih željah, rezultati pa so dostopni na spletni strani programa.

“S pridobljenimi informacijami se šola, lokalna skupnost, vodstvo Občine in država lahko lažje in učinkoviteje dogovarjajo o načrtovanju ukrepov za izboljšanje razmer na šolskih poteh in o urejanju prometnih razmer v prid aktivne in samostojne hoje otrok v šolo,” pojasnjujejo na Občini Domžale, kjer vključevanje otrok v oceno razmer v prometu na šolskih poteh podpirajo, saj bodo prizadevanja za ustvarjanje pogojev za varno pot v šolo v občini tako plodnejša.

Miha Ulčar; Foto: Občina Domžale

 

Tagi