Vloga Občine Domžale, Zveze kulturnih društev in Javnega sklada za kulturne dejavnosti pri oblikovanju kulturnega življenja

V torek, 7. novembra 2023, je v Kulturnem domu Groblje potekalo predavanje o vlogi Občine Domžale, Zveze kulturnih društev Domžale in domžalske izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti pri oblikovanju kulturnega življenja. Podžupan Občine Domžale Matej Primožič je osvetlil obravnavano področje skozi oči lokalne skupnosti.

Po uvodnih besedah organizatorja predavanja predsednika Folklornega društva Groblje dr. Franca Hribovška so Ana Pavlič, Klavdija Gregorin Štiftar in podžupan Matej Primožič spregovorili o ljubiteljski kulturi, njeni dostopnosti in razširjenosti v lokalnem okolju ter o vlogi posameznih institucij.

Podžupan Občine Domžale Matej Primožič je osvetlil obravnavano področje skozi oči lokalne skupnosti. Občina Domžale podpira delovanje ljubiteljskih kulturnih društev preko različnih javnih razpisov, kot so razpis za javne kulturne programe in projekte, razpis za založniško dejavnost, razpis za obnovo kulturnih domov in opreme ter nov razpis za obnovo kulturne dediščine ter sakralnih objektov. Posebno pozornost je posvetil predstavitvi prenove razpisa za javne kulturne programe in projekte.

Predsednica Zveze kulturnih društev Domžal Ana Pavlič je povedala, da je po spremembi državne zakonodaje pred leti zveza prešla iz vloge razdeljevalca sredstev v vlogo povezovalca med društvi. Pripravljajo in izvajajo različne dogodke, prireditve in posvete društev.

Vodja domžalske izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Klavdija Gregorin Štiftar je predstavila razvejano delovanje izpostave, ki na območju občin Domžale, Trzin, Mengeš, Lukovica in Moravče skrbi za razvoj in izvedbo ljubiteljskih kulturnih dejavnosti izvajalcev vokalne in inštrumentalne glasbe, gledališča, folklore, likovnih in plesnih skupin, filmskih, video in fotografskih sekcij. Pripravljajo letna območna srečanja skupin različnih dejavnosti, organizirajo izobraževanja, pripravljajo dogodke v sodelovanju z ostalimi društvi ter podeljujejo priznanja za izjemno delo na ljubiteljskem kulturnem področju.

Sodelujoči so se strinjali, da je ljubiteljska kultura v našem lokalnem okolju na visokem nivoju, raznovrstna in široko dostopna. Poudarili so, da je za njen razvoj ključno odlično sodelovanje med Občino Domžale, Zvezo kulturnih društev, Javnim skladom za kulturne dejavnosti, kulturnimi društvi. šolami ter ostalimi kulturnimi organizacijami v okolju.

Občina Domžale; Foto: Občina Domžale

 

Tagi