Varno v šolo s Kužem Pazijem

Kuža Pazi bo obiskal prvošolčke na več kot 40 šolah.

S pričetkom šole se končajo sproščeni poletni dnevi in začnejo nove delovne naloge. Za mnoge prvošolke in prvošolce je prvi korak v šolske klopi edinstvena izkušnja, za njihove starše pa izziv, kako jih pripraviti na še neznane situacije, kot je na primer varen prihod v šolo in nazaj domov. Na varnost otrok v prometu želi s pomočjo preventivne akcije opozoriti tudi Zavarovalnica Triglav z maskoto Kužem Pazijem. Ta je poskrbel, da so učenci varno prečkali cesto pred več kot 40 šolami po vsej Sloveniji.

Kuža Pazi otroke že vrsto let opozarja na različne situacije, v katerih se lahko zgodi nesreča. Največ pozornosti je namenjeno začetku šolskega leta. Letos se je v šolske klopi vrnilo približno 193.000 učencev, med njimi so prvič v šolo vstopili številni prvošolčki, ki o prometu še nimajo toliko izkušenj. Kuža Pazi je zato tudi letos obiskal več kot 40 šol po vsej Sloveniji in (na)učil otroke varnega prečkanja ceste ter pravilnega obnašanja v prometu. Ponekod se mu je pridružila pravljičarka, ki je za prvošolčke pripravila poučno pravljično urico. Skozi zgodbo je podala nasvete, kako naj varno sodelujejo v prometu, pojasnila pomen nošenja rumene rutice in povedala, kako se varno igrati na igralih. Prvošolčki so prejeli tudi pobarvanke, v katerih Kuža Pazi zabavno in obenem poučno ter za otroke dojemljivo opozarja na različne položaje, v katerih se lahko zgodi nesreča in v katerih se bodo med odraščanjem zagotovo znašli: prečkanje ceste, kolesarjenje, hoja v hribe, smučanje itd.

Da bodo otroci v prometu še bolj vidni, je Zavarovalnica Triglav tako kot že zadnjih 40 let med vse prvošolčke letos razdelila več kot 20.000 rumenih rutic. Prejeli so jih na prvi šolski dan v šolah, skupaj s poskusnim branjem Cicibana in Cicidoja.

Za dodatno varnost so v sklopu preventivne akcije v bližini šol na okoli 200 lokacijah po državi ob prehodih za pešce namestili tudi talne nalepke s preventivnim sporočilom, ki opozarjajo otroke na varno prečkanje ceste.

»Zavarovalnica Triglav že vrsto let aktivno prispeva k zagotavljanju večje prometne varnosti. Z različnimi pobudami in preventivnimi akcijami ozaveščamo voznike o pomembnosti varne vožnje ter s tem pomagamo ustvarjati varnejše okolje za vse udeležence v prometu, tudi tiste najmlajše. Naše dolgoletno sodelovanje v teh prizadevanjih odraža našo zavezanost k odgovornemu ravnanju voznikov in tudi skrb za varnost vseh otrok na poti v šolo,« je povedal Luka Pušnik, direktor službe za korporativno komuniciranje v Zavarovalnici Triglav.

Ob začetku šolskega leta moramo biti zaradi gostejšega prometa še toliko bolj previdni tudi vozniki. To še posebej velja v okolici šol, kjer je ključnega pomena upoštevanje prometnih znakov in prilagojena hitrost. Na to vas velikokrat opozarjajo tudi prikazovalniki hitrosti, katere je v zadnjih letih več kot 120 sofinancirala prav Zavarovalnica Triglav.

Kuža pazi bo obiskal tudi dve šoli v lokalnem okolju.

  • OŠ Dob, podružnica Krtina, v petek 6. septembra 2024 med 9. in 11. uro
  • OŠ Trzin 18. septembra 2024 med 8. in 9.30 uro.

Avtor in foto: Zavarovalnica Triglav d.d.

Tagi