V ŽIVO: Močan potres stresel Domžale

Zaščitno reševalna vaja »DOMŽALE 2024«

Pravkar se je v Domžalah začela obsežna zaščitno-reševalna vaja, ki simulira potres z močjo VIII–IX stopnje po evropski potresni lestvici. Na več lokacijah po občini sodelujejo gasilci, reševalci, civilna zaščita in druge ključne enote. Namen vaje je preizkusiti pripravljenost na izredne dogodke. Na našem portalu bomo v živo spremljali potek in dogajanje na posameznih lokacijah.

Vaja poteka pod predpostavko, da občino Domžale prizadene potres z močjo VIII–IX stopnje po EMS. Posledice takega dogodka bi povzročile paniko med prebivalstvom, rušitev šibkejših stavb, poškodbe na bolj trdnih zgradbah, kot so večji podori sten in delna uničenja konstrukcij. Poleg tega bi pričakovali izredne dogodke v industriji, prometu in na infrastrukturi.

Zaradi vaje je vzpostavljena popolna zapora Ljubljanske ceste, prav tako pa omejitve veljajo na območju okoli podjetij Kansai Helios Slovenija d.o.o., MM Količevo d.o.o. in Novartis. Obvozi so ustrezno označeni.

Mag. Renata Kosec, županja Občine Domžale, je ob zaključku vaje za naš spletni portal povedala: “Lahko zaključim, da je bila zaščitno-reševalna vaja več kot uspešna, prav tako je bila javnost navdušena nad vsem prikazanim. To znova dokazuje, da je naš sistem zaščite in reševanja dobro pripravljen in usposobljen ter zna pravilno reagirati tudi v takšnih situacijah. Glede na uspešnost vaje in odziv javnosti menim, da bi lahko tudi naslednje leto pripravili večjo zaščitno-reševalno vajo ‘Domžale 2025.’” Celotno izjavo si lahko ogledate v zgornjem videoposnetku.

Dogajanje vaje ”iz minute v minuto”:

  • 17.30 – Zahvala vsem sodelujočim
    Na vaji je sodelovalo več kot 270 udeležencev.

Hvala vsem gasilcem, reševalcem, civilni zaščiti in drugim ključnim enotam, ki ste s svojim delovanjem dokazali visoko usposobljenost in pripravljenost za pomoč v zahtevnih razmerah.

Veseli smo, da smo lahko tudi mi, kot vodilni lokalni medij v Domžalah in okolici, z obveščanjem prispevali k dodatni ozaveščenosti in obveščenosti širše javnosti. Ta vaja je bila tako izjemna priložnost tudi za nas, saj si prizadevamo biti verodostojen vir preverjenih informacij in ohranjati zaupanje naših bralcev na najvišji ravni, še posebej pa v morebitnih kriznih situacijah, ko bodo oz. so preverjene in verodostojne informacije ključne pri obveščanju.

Hvala, ker nam zaupate in nas spremljate!

Uredništvo spletnega portala domžalec.si

  • 17.00 – Zaključek vaje in postroj sodelujočih enot
    V Češminovem parku sledi postroj vseh sodelujočih ter prva ocena zaščitno-reševalne vaje »DOMŽALE 2024«. 
  • 16.17 – Nadaljevanje intervencij
    Po občini Domžale intervencije intenzivno potekajo. Gasilci in reševalci se spopadajo s požari, reševanjem ljudi in nudenjem pomoči poškodovanim. Škoda je ogromna, nadaljnje aktivnosti in ocena škode še potekajo.
  • 16:03 – Štiri poškodovane osebe v požaru v soseski C15
    V stanovanjski soseski C15 so bile v požaru poškodovane štiri osebe.
  • 15:48 – Poškodovani v množični prometni nesreči
    V množični prometni nesreči je poškodovanih sedemnajst oseb.
  • 15:31 – Poškodbe v podjetju Novartis
    Šest poškodovanih oseb v nesreči v podjetju Novartis.
  • 15:10 – Požar v stanovanjski soseski C15
    V garaži stanovanjske soseske je izbruhnil požar zaradi okvare na električni polnilnici. Stopnišče v kletnem delu se je porušilo, več oseb je ujetih.
  • 15:05 – Nesreča v podjetju Novartis
    V podjetju Novartis je prišlo do izpusta klorovodikove kisline, ki je povzročila širjenje strupenih hlapov. Na lokaciji je ujetih več oseb.
  • 15:03 – Množična prometna nesreča na Ljubljanski cesti
    Zaradi panike in požarov je na Ljubljanski cesti prišlo do množične prometne nesreče. V naletu je bilo več vozil, kolesarjev in pešcev.
  • 14:59 – Pet poškodovanih v Češminovem parku
    Število poškodovanih v Češminovem parku je naraslo na pet.
  • 14:39 – Iskanje pogrešanih v ruševinah
    Reševalne ekipe iščejo pogrešane osebe, dve osebi sta ujeti v vozilih pod ruševinami.
  • 14:36 – Potrjenih šest poškodovanih v Osnovni šoli Domžale
    V dogodku je bilo poškodovanih šest oseb
  • 14:30 – Porušitev stavbe v Češminovem parku
    V Češminovem parku se je zrušila starejša stavba, več vozil je ujetih pod ruševinami.
  • 14:25 – Evakuacija se nadaljuje 
    Evakuacija se nadaljuje, gasilci poskušajo dostopati do delov zgradbe, kjer je onemogočen prehod.
  • 14:00 – Evakuacija v Osnovni šoli Domžale
    Potres je močno poškodoval Osnovno šolo Domžale, kjer je bilo med dogodkom 300 oseb. Zaradi poškodb na plinskih inštalacijah sta izbruhnila dva požara.
  • 13:47 – Evakuacija prebivalstva iz najbolj poškodovanih območij
    Najbolj poškodovana sta center Domžal in območje Vira ter Količevega. Na teh območjih se izvaja evakuacija prebivalstva.
  • 13:33 – Pet poškodovanih v požaru v podjetju MM Karton
    V industrijskem objektu MM Karton je v požaru poškodovanih pet oseb, od tega ena huje.
  • 13:19 – Štirje hudo poškodovani v nesreči v Kansai Helios
    Štirje delavci so hudo poškodovani zaradi eksplozije in požara v podjetju Kansai Helios.
  • 13:05 – Požar v podjetju MM Karton
    V podjetju MM Karton je izbruhnil požar, ki se hitro širi. Tri osebe so ujete v stavbi, ena je resno poškodovana. Gasilci in reševalci so že na kraju dogodka.
  • 13:02 – Nesreča v podjetju Kansai Helios
    V podjetju Kansai Helios je zaradi napake pri priklopu gibljive cevi iztekla vnetljiva tekočina, ki je povzročila požar in eksplozijo. V eksploziji so poškodovani nadzemni rezervoarji, ogenj pa se širi.
  • 13.00 – Gasilci so začeli pregledovati poškodovana območja
    Gasilci so začeli pregledovati poškodovana območja, o dogajanju poročajo Civilni zaščiti in se lotijo gašenja požarov ter reševanja ponesrečencev.
  • 13.00 – Aktiviranje štaba Civilne zaščite
    Županja občine Domžale aktivira štab Civilne zaščite. Člani štaba se zberejo v Centru za zaščito in reševanje, kjer organizirajo reševalne aktivnosti. Poveljnik Civilne zaščite aktivira dodatne enote glede na stanje na terenu.
  • 12:55 – Aktiviranje gasilcev
    Gasilci v občini Domžale se samodejno aktivirajo.
  • 12:54 – Izpad elektrike in telekomunikacij
    Obsežna območja so brez elektrike. Prometne signalizacije ne delujejo, radijske in televizijske postaje ne poročajo. Telefonske zveze so prekinjene, kar otežuje odzivne ukrepe.
  • 12:53 – Prva reakcija ljudi
    Zmeda in strah prevladujeta med prebivalci. Ljudje v ruševinah iščejo svojce, mobilna telefonija zaradi preobremenitve ne deluje. Nekateri že nudijo prvo pomoč ponesrečencem s pripomočki iz avtomobilov.
  • 12:51 – Glavni potresni val
    Minuto kasneje je sledil močnejši potresni val, ki je tla tresel polnih 30 sekund. Pohištvo je padalo, strešniki in dimniki so se podirali, nekateri slabše zgrajeni objekti pa so se sesuli. Ljudje so v paniki zapuščali zgradbe in se umaknili na odprta območja. Povsod so vidne poškodovane zgradbe.
  • 12:50 – Prvi potresni sunek
    Ob 12:50 je območje Domžal zaznalo prvi potresni sunek, ki je trajal približno deset sekund. V stavbah se je premikalo pohištvo, medtem ko je zunaj sunek ostal skoraj neopažen.

Dogajanje in poročanje s terena je prilagojeno vaji. V resnični situaciji bi se vse odvijalo hitreje in ‘’iz minute v minuto’’!

Avtor: Karin Božič Zupančič; Foto: Simona in Miro Pivar; Občina Domžale; Video: Viktor Svetlin, Simona in Miro Pivar

Tagi