V Moravčah položili temeljni kamen za Dom starejših občanov

V sredo, 26. maja 2021, je župan Občine Moravče dr. Milan Balažic v Moravčah položil temeljni kamen za Dom starejših občanov. Ta Dom si občanke in občani Moravške doline želijo že dolga leta. V zadnjem obdobju je občinska uprava z županom na čelu močno okrepila svoje napore, da bi do začetka gradnje končno prišlo. Velika prizadevanja so rodila rezultat. “Smo na začetku gradnje moravškega Doma starejših občanov. Takoj ko bodo podpisane še zadnje pogodbe, se bo z gradnjo tudi pričelo – zagradili bomo prostor in začeli z izkopom gradbene jame,” je ob položitvi temeljnega kamna povedal župan dr. Balažic.

Investitor gradnje in tudi izvajalec dejavnosti varovanja starejših občanov je Medgeneracijski center iz Domžal, ki je v lasti družbe IMP. Ta družba bo v prihodnjih nekaj mesecih od države pridobila še koncesijo, vrednost naložbe pa se ocenjuje na 7-8 milijonov evrov. Gradbeno dovoljenje je že podeljeno, v prihodnje pa se ga bo nadgradilo v smeri, da bo lahko moravški Dom starejših občanov sprejel tudi do 125 varovancev. Po besedah župana dr. Milana Balažica je dom najprej namenjen občankam in občanom občine Moravče, ki imajo v njej stalno prebivališče: “V tem smislu bomo iz drugih okoliških domov povabili naše ljudi, da svoje aktivno tretje obdobje življenja preživijo tu med nami. Vsem varovancem bomo zagotovili pester družabni program, ki ga bodo pripravila moravška kulturna in druga društva.”

Župan je tudi poudaril, da bo novi Dom starejših občanov v Moravčah ponudil na desetine novih delovnih mest, tako da se občankam in občanom ne bo več potrebno v takšnem številu vsak dan v službo voziti v oddaljenejše kraje. “Če ne bo večjih težav pri gradnji (vreme, gospodarska kriza itn.), lahko predvidevamo, da bo Dom zgrajen v dobrem letu. Tudi če bodo zamude, bomo Dom vsekakor dobili kar se da hitro”, se je na položitvi temeljnega zavezal župan. Pri tem je omenil, da bo za potrebe novega Doma razširjena Vegova cesta, pred Domom pa bo zgrajeno novo parkirišče za okrog 80 avtomobilov.

Položitve temeljnega kamna so se ob upoštevanju proti-koronskih ukrepov udeležili evropska poslanka Ljudmila Novak, podžupan Marko Kladnik, varuh pravic občanov Stanislav Ravnikar, občinski svetniki in predstavniki investitorja MGC. Položitev temeljnega kamna sta blagoslovila župnika Kancijan Čizman in Ivan Povšnar. Po kratkem kulturnem programu je sledil županov sprejem za vse, ki so kakorkoli pripomogli k začetku moravškega Doma starejših občanov.

Miha Ulčar; Foto: Občina Moravče

 

Tagi