V Moravčah bodo vaške skupnosti nadomestile krajevne skupnosti

Na nas se je obrnil član Občinskega sveta Občine Moravče Roman Cerar, ki je opozoril na to, da je minilo že skoraj leto dni od lokalnih volitev, na katerih so volivke in volivci izvolili tudi svoje predstavnike v svete krajevnih skupnosti, ki jih je bil župan po zakonu dolžan sklicati.

Ob tem je Cerar izpostavil, da je Ministrstvo za javno upravo ugotovili kršitev 56. člena Statuta Občine Moravče, saj je bil župan dolžan 20 dni po volitvah sklicati izvoljene člane svetov krajevnih skupnosti. Ministrstvo je župana tudi pozvalo, da skliče Svete krajevnih skupnosti.

V zvezi z omenjenim so nam na Občini Moravče povedali, da so krajevne skupnosti, kot je bilo razvidno v prejšnjem mandatu, ostanek preteklosti in ne delujejo. “Namesto njih se v občini Moravče uveljavlja lokalna samouprava skozi vaške skupnosti, ki jih je v občini Moravče 41. Občina Moravče je prav tako v pripravi spremembe občinskega Statuta, s katero bodo vaške skupnosti nadomestile krajevne skupnosti. Trenutno pa se lokalna samouprava izvaja skozi Zbor vaških skupnosti, ki je ravnokar zasedal in podal pripombe k osnutku proračuna za leti 2024 in 2025. Zahtevo Ministrstva za javno upravo pa bo Občina Moravče ustrezno upoštevala,” so še pojasnili na Občini Moravče.

Miha Ulčar

 

Tagi