V Ljubljani akcija več kot 700 gasilcev

Sodelovali so tudi gasilci iz Domžal in okolice.

Na dogodku Heavy Rescue Slovenia, ki je potekal že desetič, je od petka do nedelje na Rudniku v Ljubljani potekalo največje usposabljanje gasilcev in prvih posredovalcev s področja tehničnega reševanja ob prometnih nesrečah v tem delu Evrope.

Usposabljalo se je okoli 750 poklicnih in prostovoljnih gasilk in gasilcev iz različnih področij in držav. Odvijala so se tudi tekmovanja gasilskih dvojic, gasilski sejem z novostmi proizvajalcev na tem področju, pod okriljem Zavarovalnice Triglav pa simpozij za gasilce ter prikaz delovanja in gašenja tovornih vozil na električni in alternativni pogon.

 Poleg gostov iz več držav, ki so se usposabljali, so bili na dogodku prisotni mednarodni inštruktorji, ki so poučevali tehnologijo reševanja iz osebnih, tovornih vozil in kombijev.

»Dogodek je zelo obsežen, največji in edini tovrsten v našem delu Evrope. Vreme, ki nam je bilo relativno dobro naklonjeno, nam je omogočalo, da so tečajniki in slušatelji lahko izmenjali vrsto kakovostnih informacij. Ob dogodku je pod pokroviteljstvom Zavarovalnice Triglav potekal tudi simpozij za gasilke in gasilce, in sicer na tematiko prometnih nesreč in novih tehnologij,« je pojasnil Boštjan Žagar, gasilec, inštruktor in član ekipe Heavy Rescue Slovenia.

»Gasilci so v življenjskih stiskah pogosto prvi, ki priskočijo na pomoč. Prav zato jih v Zavarovalnici Triglav že vrsto let podpiramo pri opravljanju njihovega plemenitega poslanstva in smo s ponosom partnerji tudi tovrstnih dogodkov, kot je Heavy Rescue Slovenia. Velik pomen dajemo tudi preventivi na vseh ravneh in ozaveščanju o tem, kako ukrepati v primeru nesreče. Prepričani smo, da znanje in preventivno ravnanje tlakujeta pot do večje varnosti in lahko celo rešita življenje,« je povedal Primož Rot, direktor Osrednjeslovenske regije Zavarovalnice Triglav.

Za voznike oz. lastnike tovornih vozil je ob podpori največje slovenske zavarovalnice potekala delavnica o delovanju in ukrepanju ob morebitnih nesrečah tovornih vozil na električni in alternativni pogon. Udeleženci so se seznanili, s katerimi izzivi se lahko spopadajo pri tovrstnih vozilih, in si ogledali, kako ukrepati v primeru, ko pride do izrednega dogodka na cesti. »Prek udeležencev smo ugotovili, da je zanimanje za to področje in varnost na cesti veliko,« je dodal Boštjan Žagar, ki je vodil delavnice.

Proizvajalci s področja gasilstva so na sejmu predstavili svoje novosti. V soboto je potekalo tekmovanje gasilskih dvojic, v nedeljo pa tečaj ROOKIE WOMAN, namenjen tistim gasilkam in gasilcem, ki se prvič soočajo s tehničnim reševanjem ob prometnih nesrečah. V soboto popoldne je bil na sporedu tečaj HRS PLUS, namenjen najbolj izkušenim gasilcem oz. tistim, ki si želijo postati vodje. Pri tem so tečajniki sodelovali v nenapovedanih naključnih vajah, ki so jih reševali samostojno – inštruktor je sodeloval le kot opazovalec.

Organizatorji so vtis udeležencev dogodka – tečajnikov, inštruktorjev in drugih obiskovalcev – povzeli s sporočilom, da je dogodek res izjemen in naj zato z njim nadaljujejo tudi v prihodnjih letih.

, Foto: Janez Mandeljc

Tagi