V LD Lukovica potekal državni vzrejni pregled goničev

Določila lovskega zakona in lovske etike neposredno obvezujejo upravljalce lovišč, da je lov dovoljen le s preizkušenimi lovskimi psi. V ta namen je Državna vzrejna komisija za goniče na Kinološki zvezi Slovenije v soboto, 2. novembra, organizirala vzrejni pregled DVK za goniče v Lovski družini Lukovica. Gre za vzrejni pregled, na katerem se je letos zbralo 56 goničev iz vse Slovenije.

Pes in človek imata poseben odnos in se družita že od začetkov civilizacije, saj naj bi bil pes prva žival udomačena s strani človeka. Psi so pomagali človeku pri lovu, varovanju živine, prevozu tovora, varovanju doma in bili zvesti tovariši. Ta vez se je ohranila vse do danes, saj sta človek in pes še vedno nerazdružljiva lovska tovariša. V lovstvu se s psi ukvarja lovska kinologija, Zakon o divjadi in lovstvu določa uporabo lovskih psov, in sicer so za lov dovoljeni čistokrvni pasemski psi iz pasemskih skupin goničev, jamarjev, barvarjev, šarivcev, ptičarjev in prinašalcev.

Psi svojo lovsko uporabnost dokažejo s preizkušnjo naravnih zasnov, kar je poleg ustrezne ocene pogoj za udeležbo na vzrejnem pregledu za goniče.

Goniči spadajo med starejše pasme lovskih psov. So psi, ki divjad poiščejo, jo dvignejo in dalj časa glasno zasledujejo (gonijo). Poznamo 76 različnih različnih pasem goničev, med njimi posavskega goniča, istrskega goniča, srbskega trobarvnega goniča, malega modrega gaskonskega goniča, nemškega goniča, slovaškega goniča, nizkonogega goniča, …

Povečano število istrskih goničev

»DVK za goniče organiziramo v Lukovici že več kot šest let. Pred tem smo imeli pregled na dveh
lokacijah, vendar smo se zaradi premajhnega števila prijav odločili le za eno. Letos je bilo dosti več istrskih goničev, in sicer kratkodlakih in resastih. Na vzrejni pregled lahko pridejo tisti psi, ki imajo telesno oceno odlično, prav dobro in pogojno dobro ter opravljen PNZ, to je preizkus naravnih zasnov,« pojasnjuje vodja vzrejne komisije Slavko Žlebnik. Poleg njega so bili v komisiji še štirje mednarodni kinološki sodniki Anton Raspet, Jure Rihtaršič, Darko Grošelj in Roman Rovanšek, obenem tudi predsednik LD Lukovica.

. V lovstvu se s psi ukvarja lovska kinologija, Zakon o divjadi in lovstvu pa opredeljuje uporabo lovskih psov. Določila lovskega zakona in lovske etike namreč neposredno obvezujejo upravljalce lovišč, da je lov dovoljen le s preizkušenimi lovskimi psi.

Zakon določa zadostno število usposobljenih lovskih psov za izvajanje lova

Psi svojo lovsko uporabnost dokažejo s preizkušnjo naravnih zasnov in opravljanjem nalog v lovski praksi pri različnih vrstah lova, kot je brakada, iskanje ranjene divjadi, jamarjenje, šarjenje in prinašanje divjadi z vode. Zakon obenem določa, da mora upravljalec lovišča imeti zadostno število usposobljenih lovskih psov za izvajanje lova.

Zakon o divjadi in lovu določa, da so za lov dovoljeni čistokrvni pasemski psi iz pasemskih skupin goničev, jamarjev, barvarjev, šarivcev, ptičarjev in prinašalcev. Goniči spadajo med starejše pasme lovskih psov. So psi, ki divjad poiščejo, jo dvignejo in dalj časa glasno zasledujejo (gonijo). Poznamo 76 različnih pasem goničev, in sicer so pri nas med bolj znanimi: posavski gonič, istrski gonič, srbski trobarvni gonič, mali modri gaskonski gonič, nemški gonič, slovaški gonič, nizkonogi gonič, …

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Lea Smrkolj, arhiv LD Lukovica, Slavko Žlebnik

 

Tagi