V Knjižnici Domžale med inventuro “prezračili” knjige, ki že čakajo na izposojo

V preteklem vikendu, 21. in 22. aprila 2024, so v Knjižnici Domžale izvedli redno letno inventuro. Ta proces je vsako leto za tako obsežno knjižnico velik izziv, letos je bilo potrebno pregledati kar več kot 184.000 enot gradiva.

Knjižnica Domžale za prebivalce našega območja predstavlja središče dogajanja in življenja na področju kulture in izobraževanja. Poleg redne inventure so v knjižnici predstavili tudi nekaj zanimivih podatkov iz leta 2023, ki kažejo na živahno dejavnost v knjižnici. Vsako uro odprtosti knjižnice, si je gradivo izposodilo povprečno 31 uporabnikov. Še bolj impresivno je dejstvo, da so si ti uporabniki v vsaki uri izposodili kar 120 enot gradiva. To priča o širokem naboru gradiva, ki ga knjižnica ponuja, in o nenehnem zanimanju uporabnikov za različne vsebine.

Poleg tega je zanimivo opaziti, da si je vsak prebivalec območja v povprečju izposodil 15 enot gradiva, medtem, ko si je vsak član knjižnice v letu 2023 izposodil kar 49 enot gradiva. To poudarja pomembnost članstva v knjižnici in ugodnosti, ki jih člani uživajo, kot so daljši roki izposoje in dostop do ekskluzivnih storitev.

Inventura je vsako leto poleg štetja in pregledovanja gradiva, priložnost tudi za pregled preteklega leta in načrtovanje prihodnjih dejavnosti. Knjižnica Domžale se trudi ohranjati svojo vlogo kot osrednje mesto znanja, kulture in druženja za svojo skupnost. Z zbirko, ki se neprestano širi, in s stalnimi izboljšavami storitev, knjižnica ostaja ključni del življenja v Domžalah.

Avtor: Uroš Juračič; Infografika: Saša Obersnu; Foto: Knjižnica Domžale, Instagram Kjnižnice Domžale (zajem zaslona)

Tagi