V Kamniku že zavihali rokave

Dober mesec dni po lokalnih volitvah so na Občini Kamnik podpisali koalicijsko pogodbo, kar pomeni, da so sedaj rokavi že zavihani in da se bo pričelo z delom. Koalicijsko pogodbo je župan Marjan Šarec, predsednik Liste Marjana Šarca – Naprej Kamnik, ki je na lokalnih volitvah dobila štirinajst svetnikov, podpisal z mag. Matejem Toninom, predsednikom Nove Slovenije – krščanski demokrati, občinski odbor Kamnik.

Slavnostni podpis koalicijske pogodbe je potekal v Poročni dvorani občinske stavbe v torek, 11. novembra 2014. V koalicijski pogodbi pa je zapisan enakopraven odnos obeh koalicijskih partnerjev. S podpisom pogodbe pa je istočasno svojo funkcijo poklicnega podžupana Občine Kamnik v mandatnem obdobju 2014 – 2018 nastopil tudi Matej Slapar. Poleg pogodbe je bil podpisan še Protokol o sodelovanju koalicijskih svetniških skupin v Občinskem svetu Občine Kamnik.

Kljub temu, da gre za formalno koalicijo dveh najmočnejših strank v Občinskem svetu Občine Kamnik, pa je v Koalicijski pogodbi zapisano, da koalicija ponuja opoziciji »Partnerstvo za napredek občine Kamnik«, katerega namen je doseči čim širše soglasje in enotnost pri rešitvah za občino Kamnik. Sodelovanje bo temeljilo na enakopravni udeležbi opozicijskih predstavnikov pri usklajevanju (naj)pomembnejših odločitev in projektov v občini Kamnik pred formalno obravnavo aktov na sejah občinskega sveta.

Župan Marjan Šarec je ob podpisu pogodbe poudaril, da bodo zavede delali nekoliko drugače, kot v prejšnjem mandatu. Zato so tudi pristopili k pogovorom o koaliciji. »Tudi, ko so potekali koalicijski pogovori, smo ugotovili, da med nami bistvenih razlik pri tistih zadevah, ki so pomembne, ni. Pomembne so tiste, ki vodijo naprej in vodijo v napredek. Osredotočili smo se na turizem in družbene dejavnosti, saj je tam tudi največ investicij. Ne bomo odpirali ideoloških tem, ker na tem nivoju to ni pomembno. Mislim, da so svetnice in svetniki obeh svetniških skupin od ljudi izbrani na tak način, da se bo dalo delati. Vsak svetnik se tega zaveda in bodo delali tudi v tem duhu. Naše sodelovanje smo s Koalicijsko pogodbo bolj formalizirali in se jo bomo tudi trudili izpolniti. Vanjo smo zapisali rešljive ideje, ob bistveni predpostavki, kaj se bo dogajalo tudi na državni ravni. Naše skupno geslo je, da naredimo čim več, za čim manj. In če nam bo to uspelo, potem bomo naredili veliko«, je povedal Šarec.

Mag. Matej Tonin pa je še dodal: »Po dolgih 20. letih se Nova Slovenija podaja na neko novo pot v koalicijo. Na občinski ravni tovrstnih izkušenj še nimamo, na državni ravni jih že imamo. Prav zaradi določenih izkušenj na državni ravni, smo želeli pozitivne in dobre izkušnje prenesti tudi na lokalno raven.«

Po besedah mag. Tonina je podpisana koalicijska pogodba realistična. Se pa zaveda, da bodo težko zadovoljili vse želje in interese. Oba podpisnika pogodbe sta tudi prepričana, da bo ta kombinacija dala zmagovito kombinacijo za občino Kamnik.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Občina Kamnik
Komentarji uporabnikov
Tagi