V Kamniku s Prostoferjem in šoferji s srcem na poti nudijo brezplačni prevoz starejšim

Občina Kamnik se s Prostoferjem z današnjim dnem vključuje v trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših, ki povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki pa po drugi strani radi priskočijo na pomoč.

Prostofer, katerega nosilec Zavod Zlata mreža, je namenjen vsem tistim starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nizke mesečne prihodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Omogočal bo lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, javnih ustanov in podobno, po drugi strani pa bo s tem omogočena tudi večja mobilnost, socialna vključenost, medsebojno povezovanje, medsebojna pomoč in boljša kvaliteta življenja v tretjem življenjskem obdobju.

Uporabnik, ki bo potreboval prevoz, lahko pokliče na brezplačno številko 080 10 10. Klicni center je na voljo za rezervacije prevozov od 1. aprila 2021 dalje vsak delovnik med 8. in 18. uro, rezervacijo prevoza pa je potrebno najaviti vsaj 3 dni pred izvedbo storitve.

Občina Kamnik je že 56 slovenska občina, ki se je vključila v projekt. Za namen izvajanja brezplačnih prevozov je v tem letu kupila nov električni avtomobil v vrednosti slabih 21.000 evrov, po plačilu nakupa pa bo na Eko sklad oddana vloga za povrnitev dela stroškov, in sicer višina subvencije v letu 2021 znaša do višine 4.500 evrov. Za izvedbo projekta smo uspeli pridobiti tudi sponzorska sredstva v višini 4.000 evrov s strani Zavarovalnice Triglav, d.d.

Župan Matej Slapar pa se je na tem mestu v imenu Občine Kamnik iskreno zahvalil vsem prostovoljnim šoferjem, predvsem članom Društva upokojencev Kamnik in ostalim občankam in občanom, ki so se že odzvali, ter povabil vse, ki bi se projektu še vedno radi pridružili. Obenem je zahvalo namenil tudi Zavodu Zlata mreža in še posebej Zavarovalnici Triglav, d.d., ki je projektu namenila sponzorska sredstva.

Kdo je lahko prostofer?

Prostovoljni šofer je lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in je v svojem prostem času pripravljen pomagati tistim, ki prevoz potrebujejo. Vendar pa so prostoferji v resnici veliko več kot zgolj prostovoljni vozniki – svojim sopotnikom nesebično pomagajo tudi, ko ti izstopijo iz avta, pri zdravniku jih pospremijo do čakalnice in počakajo nanje med pregledom, jim priskočijo na pomoč pri vzpenjanju po stopnicah, pri izpolnjevanju obrazcev na banki, pošti in podobno. To so ljudje z velikim srcem, ki jemljejo svojo humanost za samoumevno in častno dejanje.

Vabimo vse voznice in voznike, ki želite postati prostoferji, da to sporočite na Občino Kamnik, Oddelek za družbene dejavnosti, kjer vas bomo vpisali v seznam prostoferjev in vam podali vse nadaljnje informacije o projektu. Za dodatne informacije pokličite 01/8318-142 (Katja Vegel) ali pišite na: katja.vegel@kamnik.si.

Avtor: Občina Kamnik; Foto: Občina Kamnik

Tagi