V domžalski občini na obisku županja občine Roskovec z delegacijo

Od ponedeljka, 4. decembra, do srede, 6. decembra 2023 je na Občini Domžale na obisku županja napredne albanske občine Roskovec dr. Majlinda Bufi z delegacijo.

V okviru obiska potekajo ogledi in srečanja s predstavniki lokalnih organizacij in podjetij z namenom izmenjave dobrih praks in izkušenj s področja gospodarstva in družbeno odgovornega podjetništva, ki vključuje ranljive skupine, s področja varovanja okolja in čiščenja voda, turizma, sistema civilne zaščite in reševanja organiziranosti predšolske vzgoje ter dela z mladimi in njihovega vključevanja v odločanje in snovanje občinskih politik.

V ponedeljek, 4. decembra, so na Občini Domžale potekali predstavitve obeh občin in projektov ter prvi pogovori med delegacijama, ki sta jih vodili županji mag. Renata Kosec in dr. Majlinda Bufi.

Sledil je obisk »Pokušine na Rodici«, družbeno odgovorne kuhinje, kjer presežkom hrane dajejo novo vrednost in ki deluje v okviru vključujoče skupnosti ETRI. Delegacija si je po delovnem kosilu ogledala Pedagoško raziskovalni center za konjerejo Krumperk in z mlado županjo in mladim županom obiskala Center za mlade Domžale.

V torek, 5. decembra 2023, so se člani delegacije seznanili z delovanjem Centralne čistilne naprave Domžale – Kamnik. Sledil je ogled Naše trgovin’ce, ki je primer dobre prakse na področju vključevanja ranljivih skupin, oseb s posebnimi potrebami, v delovne procese in s tem v družbo.

Delegacija je obiskala tudi Center za zaščito in reševanje, zvečer pa sta sledila ogled tradicionalnega domžalskega Miklavževanja v Športni dvorani Domžale in sprehod skozi okrašeno središče mesta.

V sredo, 6. decembra 2023, se bo gostom pridružila tudi namestnica veleposlanika Albanije v Republiki Sloveniji, gostom pa bodo predstavljene še organizacija in aktivnosti na področju turizma v občini. Sledil bo obisk enote Češmin Vrtca Urša. Na Občini Domžale bodo nato potekali še zaključni pogovori, na katerih bodo člani obeh delegacij izmenjali vtise, primere dobrih praks in prepoznane priložnosti za implementacijo v lokalno okolje ter za nadaljnje sodelovanje. Člani delegacije z Občine Roskovec si bodo nato ogledali destilarno gina Beyond Mura, ki deluje v Šentpavlu pri Domžalah. Obisk se bo zaključil z obiskom Veleposlaništva Albanije v Ljubljani.

Občina Domžale, Foto: Katja Kodba

 

Tagi