V Domžale je prispela slovenska olimpijska bakla

Olimpijska bakla kot simbol miru, prijateljstva, mednarodnega sodelovanja in zdrave športne tekmovalnosti je v četrtek, 9. maja 2024 prispela tudi v Domžale. Štirje kolesarji kolesarskega društva Energija so baklo prevzeli od trzinske občine pri Jurčku v Depali vasi ter baklo ob spremstvu zastav pripeljali do soseske Bistra, kjer so jo pri novem sistemu za izposojo koles Dbajk predali županji Občine Domžale mag. Renati Kosec, ultramaratoncu Tomažu Kališniku, športniku leta Lovru Planku in športnici leta Luciji Hribar.

Od soseske Bistra so baklo vsi štirje ponesli do Stadiona Domžale, med potjo so jih v spremstvu kolesarskega društva Energija pozdravljali otroci iz domžalskih vrtcev ter Osnovne šole Domžale, ki so za njih naredili pravi špalir. Nosilci bakle so se ob vsaki skupini ustavili jim predstavili olimpijsko slovensko baklo, katero so otroci, vzgojiteljice in učiteljice z veseljem prijemali ter se skupinsko slikali. Predstavili so tudi domžalsko športnico leta Lucijo Hribar, ki bo ena od udeležencev na poletnih olimpijskih igrah v Franciji.

Ob prihodu na domžalski stadion je baklo ponovno prevzela županja, vsi skupaj pa so odtekli še en krog na stadionu. V cilju je županja mag. Renata Kosec pozdravila vse sodelujoče in obiskovalce ter se poslovila saj že dogovorjene obveznosti ne čakajo. Na domžalskem stadionu se je nadaljeval tek z baklo in predstavitvami sodelujočih klubov, društev in posameznikov. Program na stadionu je potekal  v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije, povezovala pa je Elvira Rošić Ključanin s Športne zveze Domžale.

Glavni nosilci slovenske olimpijske bakle v Domžalah

Županja Občine Domžale mag. Renata Kosec opravlja župansko funkcijo svoj prvi mandat, svojo poklicno pot je začela prav na Občini Domžale na področju zaščite in reševanja ter odnosov z javnostmi, dokler ni leta 2014 postala podžupanja. Prek svojega dela je dobila odličen vpogled v delovanje lokalnih skupnosti in lokalnih oblasti, kar sedaj kot poklicna županja še nadgrajuje oz. soustvarja. Eno njenih ključnih vodil pri tem je spodbujanje odprtega komuniciranja s krajani in njihovo vključevanje pri predlogih za razvoj občine. Prosti čas najraje preživlja v tekaški opremi, na kolesu ali v planinah.

Ultramaratonec Tomaž Kališnik je družinski človek, ki se je v tek zaljubil naključno. Sprva je začel teči, ker mu je bilo ob polnem urniku to najbolj priročno, kmalu pa je ta hobi prerasel v tek na maratonih ter ultramaratonih, kamor ga je vedno spremljala njegova žena Blažka.

Športnik leta Občine Domžale 2023 Lovro Planko je biatlonec, član Smučarskega kluba Ihan. Že pred tremi leti je postal član slovenske A reprezentance in nastopil na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu. Lani je v švicarskem Lenzerheidu posegel po devetem mestu na tekmi svetovnega pokala v sprintu na 10km.

Športnica leta Občina Domžale Lucija Hribar je članica slovenske gimnastične reprezentance, ki je trenutno najboljša slovenska mnogobojka. Lucija je lani na tekmah svetovnega pokala dvakrat za las zgrešila stopničke na bradlji, a ji je uspelo stopiti na najnižjo v parterju, ko je v turškem Mersinu osvojila tretje mesto. Petkratna državna prvakinja v mnogoboju si je z odličnimi nastopi priborila vozovnico za letošnje olimpijske igre v Parizu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi