V Domžalah se bomo kmalu zapeljali s ”Kavalirjem”

Na novinarski konferenci, ki je v ponedeljek, 7. oktobra 2024, potekala na sedežu Občine Domžale, je županja mag. Renata Kosec predstavila ključne novosti na področju trajnostne mobilnosti v občini. Med najpomembnejšimi temami sta bili uvedba dveh novih integriranih linij Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) – 12D in 21D – ter načrti za brezplačni prevoz z električnimi minibusi, t. i. “domžalski Kavalir”.

Uvedba novih linij LPP 12D in 21D

Občina Domžale je z oktobrom 2024 uvedla dve novi integrirani liniji mestnega avtobusnega prevoza LPP, 12D in 21D, ki povezujeta Domžale z Ljubljano. Županja mag. Renata Kosec je v uvodu izpostavila pomen te pridobitve: “Čakali smo 17 let, a smo v samo osmih mesecih dosegli zgodovinski premik na področju integriranih linij in trajnostne mobilnosti.” 

Novi liniji omogočata hitrejše, cenejše in bolj trajnostno potovanje med Domžalami in Ljubljano. Linija 12D povezuje Domžale z Ljubljano skozi Dragomelj, medtem ko linija 21D poteka skozi Zaboršt, Ihan, Beričevo in Črnuče. Liniji vozita vsak dan, linija 21D pa ob nedeljah ne obratuje. Intervali prevozov so na 20 minut, kar občanom nudi pogoste in zanesljive povezave.

Gre za pilotni projekt, ki je v tem trenutku sklenjen do leta 2025, vendar je županja optimistična, da bo projekt postal trajen: “Smo že v pogovorih, kako bi linije nadgradili, da bi poleg Domžal povezali tudi okoliške kraje, kot so Radomlje, Dob in Krtino.”

Projekt sofinancirata Ministrstvo za okolje, prostor in energijo ter Mestna občina Ljubljana. Za leto 2024 so v domžalskem občinskem proračunu zagotovili 125.000 evrov, za leto 2025 pa je načrtovano, da se sredstva povišajo na 500.000 evrov.

Brezplačni prevozi z ”domžalskim Kavalirjem”

Občina Domžale si poleg novih linij LPP prizadeva uvesti tudi brezplačni prevoz znotraj občine. Gre za prevoze z električnimi minibusi, ki bodo prednostno namenjeni starejšim, gibalno oviranim ter drugim ranljivim skupinam občanov. Tovrstni prevozi so bili že preizkušeni v okviru Evropskega tedna mobilnosti in bodo, kot je dejala županja, na voljo tudi nekaj dni v decembru pred uradnim zagonom.

Načrtovano je, da bo brezplačni linijski prevoz vključeval 17 postaj na območju mesta Domžale in po njegovem obrobju. “Verjamem, da se bo ‘domžalski Kavalirček’ že v januarju lahko zapeljal po Domžalah,” je z optimizmom napovedala domžalska županja.

Občinski svet je na 15. seji potrdil nakup dveh električnih vozil za ta projekt, pri čemer so 80 % sredstev zagotovili iz EKO sklada. Strošek nakupa obeh e-minibusov znaša približno 165.000 evrov brez DDV.

Pri poimenovanju novih e-minibusov pa bo imela besedo tudi javnost. Občina Domžale je namreč občane povabila, da prek spletne ankete oddajo predloge za imena dveh “domžalskih Kavalirjev”.

Poleg novega prevoza bo še naprej v veljavi tudi storitev “Starejši za starejše”, ki jo izvaja Društvo upokojencev Domžale in omogoča brezplačne prevoze za starejše občane tudi izven občinskih meja. Županja mag. Renata Kosec je ob tem poudarila: “Gre za odličen koncept, ki ga želimo ohraniti, saj odgovarja na specifične potrebe starejših.”

Občina Domžale z novimi projekti nadaljuje svojo pot k bolj trajnostno naravnani in dostopni mobilnosti za vse občane.

Avtor: Karin Božič Zupančič; Foto: Karin Božič Zupančič; Video: Miro Pivar

Sorodni prispevek:

Gremo s trolo 12D in 21D v Ljubljano

Tagi