V Domžalah bodo vzpostavili sistem izposoje koles

Postavljeni temelji za center trajnostne mobilnosti

V ponedeljek, 27. novembra 2023,  je na Občini Domžale potekala novinarska konferenca, na kateri je županja mag. Renata Kosec skupaj s sodelavci predstavila aktualne informacije. Med drugim je predstavila vzpostavitev Participativnega proračuna v občini Domžale, spremembe vrednotenja in sofinanciranja športnih in rekreativnih programov v občini Domžale, investicije v teku, uvajanje centra za trajnostno mobilnost v občini Domžale, predstavila pa je tudi potek del po poplavah in o rušenju poškodovanega mostu na Viru ter predstavila prihajajoče praznične dogodke v občini Domžale.

Na novinarski konferenci je bilo med drugim povedano, da Občina Domžale vnaša v svoj javni prostor prve elemente trajnostne mobilnosti. V sredo, 15. novembra 2023, sta na namreč županja Občine Domžale mag. Renata Kosec in Miha Hrženjak, direktor podjetja MM Ibis d.o.o., slovesno podpisala pogodbo o vzpostavitvi sistema izposoje koles v občini. V novembru si je vodstvo Občine Domžale ogledalo tudi predstavitve idejnih rešitev za poimenovanje domžalskih koles na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo Ljubljana.

Z vzpostavitvijo sistema izposoje koles bo Občina Domžale vzpostavila del infrastrukture, ki bo omogočal trajnostno mobilnost z navadnimi in električnimi kolesi. V prvi fazi bo v naselju Domžale postavljenih 10 elektrificiranih postaj za izposojo koles, dela že potekajo, sistem pa bo predvidoma zaživel čim prej spomladi, odvisno od vremenskih razmer.

Ob podpisu pogodbe sta oba podpisnika z optimizmom izrazila prepričanje, da bodo kolesa dobro sprejeta in v uporabi, saj sistem izposoje koles predstavlja trajnostno in učinkovito dopolnitev lokalnega prometnega sistema. Županja je ob tem izpostavila: »S podpisom te pogodbe smo naredili pomemben korak k bolj trajnostnemu načinu prevozov v naši občini. Z vzpostavitvijo sistema izposoje koles Občina Domžale krepi svojo zavezanost k trajnostnemu razvoju, hkrati pa želimo spodbuditi občane k izbiri okolju prijaznejših prevoznih sredstev. Sistem bo nedvomno prispeval k bolj zeleni, povezani in trajnostni prihodnosti naše občine.« Občina Domžale je sicer pristopila tudi k urejanju dokumentacije za gradnjo kolesarske steze Domžale – Dragomelj – Ljubljana in v proračunu 2024 predvidela sredstva za krepitev povezav občine z javnim prometom.

Okolju prijazna mobilnost pa je bila tudi eno od vodil, ki so jih dijaki Srednje šole za oblikovanje in fotografije Ljubljana vključili v svoje idejne rešitve za poimenovanje domžalskih koles pod mentorstvom profesorice Save Kosmač. Kot so poudarili dijaki, so želeli poiskati bolj izvirna in domiselna imena, kot so že v uporabi. Poglobili so se tudi v spoznavanje značilnosti in dediščine domžalske občine, kar se odraža tudi v njihovih predlogih. Ideje, ki so jih predstavili vodstvu Občine Domžale, so izjemno izvirne in domiselne.

Ostale teme, ki so bile predstavljene na novinarski konferenci, bomo predstavili v prihodnjih dneh. Si pa lahko celotno novinarsko konferenco ogledate v zgornjem videu.

Karin Božič Zupančič; Foto, video: Miro Pivar

 

Tagi