Ustavili postopek zoper Termit v zvezi s sanacijo škode, župan se sprašuje zakaj ARSO pristaja na pravniške akrobacije

Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) nadaljuje s postopkom ugotavljanja odgovornosti za nevarnost nastanka okoljske škode zaradi vpliva izcednih voda iz območja Drtije na podzemne in površinske vode. Ustavila pa je postopek zoper Termit d. d. v delu, ki se nanaša na ugotavljanje odgovornosti za nastanek okoljske škode tlòm.

Medtem, ko jih v podjetju veseli, da je ARSO po skoraj dveh letih vendarle ugotovil, da okoljska škoda ni nastala in je postopek ugotavljanja nastanka okoljske škode tudi uradno ustavil, pa na Občini Moravče pravijo, da je ARSO s svojim sklepom z dne 24. marca 20121 na podlagi pravniške akrobacije delno ustavil zgolj postopek glede odgovornosti Termita za sanacijo okoljske škode tlom. ARSO pa ni ustavil postopka, ki ga zoper družbo Termit vodi zaradi odgovornosti za preprečitev nevarnosti za nastanek okoljske škode.

Kaj menijo izvedenci, katerih pravno mnenje je ARSO pritrdil?

Agencija za okolje je pritrdila pravnemu mnenju dr. Senka Pličaniča, izvedenskemu mnenju hidrogeološke stroke dr. Mihaelu Brenčiču in izvedenskemu mnenju pedološke stroke dr. Borutu Vrščaju, ki so opredelili pojem tal v pravnem in strokovnem pomenu.

Izvedenci menijo, da:

Umetno telo na območju Drtije ne predstavlja tal, saj gre za rudniško območje, kjer vrhnja plast zemljišč nima pravnega statusa tal ampak status rudnika. Okoljska škoda povzročena tlòm, kot jo opredeljuje 110.b člen Zakona o varstvu okolja, ni mogla nastati, saj tla na tem območju še niso vzpostavljena.

  • Vrednotiti bo mogoče šele na novo ustvarjena antropogena tla do globine dveh metrov na podlagi uredb po zaključeni sanaciji, t. j. ob vzpostavitvi kmetijske ali katerekoli druge rabe.
  • Kot tla je mogoče obravnavati le rekultivacijsko plast, ki pa na celotnem obravnavanem območju še ni izvedena.

“Ministrstvo za infrastrukturo se je v zvezi s postopkom zapiranja rudnika opredelilo v skladu z Zakonom o rudarstvu. Termit d. d. v času odločitve Agencije za okolje še ni pridobil odločbe o prenehanju pravic in obveznosti rudarske pravice za izkoriščanje. To pomeni, da se območje še vedno šteje za rudniško območje. Tla bodo vzpostavljena, ko bo stranka pridobila pravnomočno odločbo o prenehanju pravic in obveznosti rudarske pravice za izkoriščanje,” so v izjavi za javnost v zvezi z odločitvijo zapisali na ARSO.

Termitu sedanji sklep ARSO predstavlja zgolj delno zadoščanje

V Termitu so odločitev ARSO pozdravili in jih obenem veseli, da so kljub temu, da je postopek ugotavljanja trajal nerazumno dolgo, sedaj tudi uradno dokazali, da Termit ni povzročil okoljske škode.

“Medijski linč in laži, ki jih o našem podjetju širi župan, so našemu podjetju povzročila ogromno finančno in tudi moralno škodo. Sedanji sklep ARSO nam prestavlja zgolj delno zadoščenje, saj se zavedamo, da nam poslovna in moralna škoda, ki nam je bila povzročena ne bo nikoli povrnjena. Medijski linč in posledično izguba zaupanja pri domačih in tudi tujih poslovnih partnerjih je naše hitro rastoče podjetje pripeljala na rob preživetja. Zaradi tega smo v zadnjih dveh letih prišli iz 272 zaposlenih na sedanjih 219 zaposlenih. Poleg tega smo sredi največjega investicijskega ciklusa ostali brez podpore bank, saj so nam obrnile hrbet. Prav tako smo zaradi lažnih informacij ostali brez že odobrenih nepovratnih sredstev države,” so v zvezi z odločitvijo ARSA še povedali v Termitu.

Župan Občine Moravče dr. Milan Balažic se sprašuje Kaj so tla? … ali zakaj ARSO pristaja na pravniške akrobacije

“Delna ustavitev postopka izhaja iz pravniške akrobacije, zaradi katere državljani Slovenije ne moremo več vedeti, ali živimo na tleh. Prostor deponije Drtija namreč naj ne bi predstavljal tla, temveč rudniško območje. Po pravni interpretaciji znanega dr. Senka Pličaniča tla na tem prostoru dobijo status tal šele z zaprtjem »rudnika«. Čeprav gre dejansko za odprti dnevni kop, naj bi ARSO ta prostor napačno štel za tla, zato je tudi vzorce tal obravnaval kot dele tal. Po pravniški fikciji pa je treba na tem prostoru šele vzpostaviti tla. K temu je deloma pritegnil tudi izvedenec dr. Mihael Brenčič, vendar je dodal, da po njegovem mnenju »v pravu strokovni pojmi niso ustrezno definirani«. De facto torej imamo tla, de iure pa na tem območju ne gre za tla. Ker pravno dejanska tla ni mogoče šteti za tla, ARSO s sklepom zdaj ugotavlja, da »tej površini tudi ne more biti povzročena okoljska škoda tlom«. Ker tla, ki obstajajo, ne obstajajo. In ker je postopek od začetka tekel v smeri ugotavljanja, ali je bila okoljska škoda povzročena tlom – tal pa (pravno) ni – je treba postopek ustaviti. V teh tleh, ki dejansko obstajajo, so sicer po strokovni analizi taistega ARSO visoko presežene kritične vsebnosti arzena, kadmija, kroma, niklja, svinca, fluoridov, formaldehidov, mineralnih olj; po ugotovitvah ARSO gre za škodljive učinke na človeka in okolje, onesnažena tla niso primerna za pridelavo, izcedne in podzemne vode so onesnažene s kovinami, formaldehidi in fenoli – toda to zdaj ni več problem, ker ta tla (več) ne obstajajo. S tem kozlovskim sklepom je ARSO Republiko Slovenijo spremenil v Butale. Zato bo Občina Moravče pri Upravnem sodišču Republike Slovenije sprožila upravni spor z vložitvijo tožbe,” je v odzivu na sklep ARSA v primeru Termit zapisal župan dr. Milan Balažic.

Župan in občinski svet pozivata vlado, da Termitu ne izda okoljevarstvenega dovoljenja

Na Občini Moravče hkrati pozdravljajo odločitev ARSO, da v delu, ki se nanaša na povzročitev neposredne nevarnosti za nastanek okoljske škode, postopek nadaljuje: “Družba Termit še naprej flagrantno krši vse določbe slovenske okoljske zakonodaje: 1. ne izvaja dokončne sanacije okolja in ne odpravlja posledic rudarskih del; 2. ne izvaja ukrepov zavarovanja pred nevarnostjo za zdravje ljudi in živali ter okoljske škode; 3. ne zagotavlja monitoringa o vplivih svoje dejavnosti na okolje. Župan in Občinski svet Občine Moravče zato pozivata Vlado Republike Slovenije, da družbi Termit ne izda okoljevarstvenega dovoljenja.”

Miha Ulčar; Foto: Arhiv Ljudske iniciative Moravče

 

Tagi