Umestitev novega župnika mag. Klemna Svetelja in kaplana Janeza Evangelista Rusa v Domžalah

V Domžalski cerkvi je včeraj potekala umestitev novega župnika in kaplana, ki sta nadomestila deset let delujočega v naši župniji, župnika Janeza Šimenca. Na začetku svete maše so oba duhovna asistenta pozdravili predstavniki župnije, zatem pa je arhidiakon msgr dr. Franc Šuštar uradno umestil župnika mag. Klemna Svetelja.

Kot je dejal msgr dr. Šuštar, je danes pomembna nedelja za domžalsko župnijo, saj bomo imeli sedaj župnika Klemna Svetelja, kaplana Janeza Evangelista Rusa in duhovnega pomočnika Avguština Klobučarja, ki je že sedaj delal z dosedanjim župnikom Janezom Šimencom. Ob tem je dodal, da je dosedanji župnik Janez Šimenc naredil ogromno v pastoralnem in materialnem smislu v župniji. Omenil je prenovo zvonika, obnovo župnišča, pohvalil je zelo aktivni gospodarski in župnijski pastoralni svet, delo z mladimi, itd.

Predstavniki župnije so pozdravili novega župnika in kaplana.

Včerajšnja umestitev je še toliko bolj slovesna, saj smo praznovali god zavetnika duhovnikov Janeza Marija Vianeja – Aršekga župnika. Msgr dr. Šuštar je še dejal, da se lahko zahvalimo Bogu, da imamo dovolj duhovnikov, ki prinašajo v župnije Božja oznanila.

Po izpovedi vere mag. Klemna Svetelja, je msgr dr. Šuštar podal listino, ki jo je Klemen Svetelj podpisal in tako uradno postal župnik župnije Domžale, hkrati pa je vse prosil za pomoč in zaupanje za nova duhovnika. Sveta maša je potekala v sproščenem vzdušju, z veliko pesmi in veselja.

S podpisom listine je mag. Klemen Svetelj uradno postal domžalski župnik.

Župnik mag. Klemen Svetelj se predstavi
"Zgodaj spomladi me je nadškof msgr. dr. Anton Stres obvestil, da bom s 1. avgustom šel na župnijo za župnika. Omenil je, da bi to lahko bile Domžale, vendar je bilo to takrat še preveč negotovo za kakršnokoli javno objavo. Ker se mi je iztekel 5 letni mandat odgovornega za študentsko in mladinsko pastoralo v ljubljanski nadškofiji, sem bil torej na razpolago za nove naloge. In tako je (po svetopisemsko) » beseda meso postala, » jaz pa dobil dekret za župnijo Domžale. Pred tem župnije in kraja nisem kaj bolje poznal, sedaj pa je prišel čas, da stopim v skrivnosti vašega (sedaj tudi mojega) kraja.

Prihajam iz Gorenjske, točneje iz Šenčurja pri Kranju. Oče je mizar in ima svojo delavnico, pa tudi trije od štirih bratov so mizarji, četrti brat pa je profesor filozofije v Ameriki. Fizično delo mi ni tuje, saj sem od malih nog pomagal v delavnici. V duhovnika sem bil posvečen leta 2002, nato sem bil tri leta za kaplana v župniji Ljubljana Šentvid, sledila so tri leta podiplomskega študija s področja mladinske pastorale v Rimu, sedaj pa zaključujem pet letno poslanstvo kot odgovorni za Univerzitetno pastoralo, za Škofijski in Medškofijski odbor za mladino, kot duhovni asistent Društva SKAM ter kot kaplan v študentskem domu Janeza Gnidovca v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu.

Mag. Klemen Svetelj je bil pred prihodom v Domžale, pet let odgovoren za študentsko in mladinsko pastoralo v ljubljanski nadškofiji.

Kot kaplan, predvsem pa zadnjih pet let svojega dela, sem se največ ukvarjal z mladimi, zato mi je prehod na mesto župnika kar precejšen izziv. Nekaj časa bom potreboval, da se navadim in vpeljem v nove naloge, zato vas prosim za potrpljenje . Veselim se srečanja z vami vsemi, čeprav sam pri sebi vem, da na začetku rabim kar nekaj časa, da se sprostim in udomačim v novem okolju. Želim si, da bi dobro sodelovali med seboj in iz tega vsi rasli v veri in medsebojnem prijateljstvu."

Kaplan Janez Evangelist Rus se predstavi
"Do koder mi seže spomin, vem, da sem bil vedno vesel, da so me starši poimenovali z izjemnim imenom, ki ga je za povrh nosil Gospodov ljubljeni učenec. Težko bi si zamislil kaj boljšega. Njegovo ime pomeni Bog je milostljiv in usmiljen. To je moja izkušnja Boga in hkrati srce duhovniškega življenja, ki ga preprosto ljubim. Od mojega duhovniškega posvečenja sta minili dve leti, ki sem ju preživel kot kaplan v Trnovem. Bilo je lepo, še toliko bolj, ker sem v tem času vstopil v kristusova leta. Kot da me odslej Gospod pošilja v Domžale, da se ukoreninim v Gospodovi modrosti. Lepo bo, to upam. Preživel sem razgibano mladost, ki je bila v veliki meri zaznamovana z šolanjem; študij sem večino opravil doma, štiri leta v tujini. Poleg s teologijo sem se ukvarjaj še z etnologijo in kulturno antropologijo. Delno že vmes, še bolj pa v času zadnjih šolskih let in gimnazije sem se navduševal nad svetom gledališča in filma. Pravzaprav sem bil razpet med njega in vero, a je zmagala slednja. Še dobro, si mislim. Konec koncev odrske veščine duhovniku vedno prav pridejo. Dvema ljubeznima dodajam še tretjo, gore pozimi, ko je na njih malo ljudi, veliko divjine in dosti snega.

Kaplan Janez Evangelist Rus (na sredini) je pred prihodom v Domžale dve leti služboval v Trnovem.

Otroštvo sem preživel v Trbovljah. Doma nam je bilo večinoma lepo. Moji starši so prejeli štiri sinove, ki smo si vsi utrli svojstveno pot. Vedno smo namreč poslušali starševsko zahtevo, da si ustvarimo lastna življenja v svetu, in tako smo ravnali. Mamica je pred leti po dolgotrajni bolezni odšla s tega sveta, zato je v nebesih. Na domu pa z veseljem vztraja oče, h kateremu se je vedno lepo vračati."

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi