Ukrepi aktivne politike zaposlovanja na trgu dela

Spodbude za delodajalce in brezposelne osebe

Aktivna politika zaposlovanja je nabor ukrepov na trgu dela, ki so namenjeni povečanju zaposlenosti in zmanjševanju brezposelnosti, večji zaposljivosti oseb na trgu dela in povečanju konkurenčnosti ter prožnosti delodajalcev.

Glavni namen ukrepov je odpraviti strukturna neskladja, ki se pojavljajo na trgu dela.

Ob koncu meseca aprila smo na Uradu za delo Domžale beležili 3,6% stopnjo registrirane brezposelnosti, kar je 0,3% kot manj kot je znašala v primerjavi z enakim obdobjem leta 2023. Kar 40,1 % oseb, prijavljenih na Uradu za delo Domžale je starejših od 50 let, 9,3% oseb predstavljajo osebe med 25-tim in 29-tim letom starosti, 7,3% oseb je starih do 24 let. Ženske predstavljajo 47,7% vseh prijavljenih oseb. 28,6% brezposelnih oseb ima zaključeno ali nedokončano OŠ, 23,1 % imajo zaključeno nižje ali srednje poklicno izobraževanje, 28,8% ima zaključeno V. stopnjo izobrazbe. Dolgotrajno brezposelne osebe (to so osebe, ki so v evidenci Zavoda za zaposlovanje prijavljene 12 mesecev in več) predstavljajo 41,8% vseh oseb, invalidne osebe pa 15,5% delež.

Na trgu dela se soočamo z veliki spremembami in izzivi, ki jih povzročajo omenjena strukturna neskladja in deficit kadra. V ta namen Zavod nudi več spodbud za zaposlovanje oseb.

Javno povabilo Zaposli.me 2024 je namenjeno zaposlovanju oseb iz ranljivejših skupin, med drugim tudi zaposlovanju oseb starejših od 50 let, invalidnih oseb in oseb iz ostalih ciljnih skupin, kot so navedena v javnem povabilu. Program omogoča subvencionirano zaposlitev brezposelnim osebam za obdobje 12 mesecev. Mesečna subvencija znaša od 450 do 720 EUR, pogodba o zaposlitvi pa mora biti sklenjena za polni delovni čas. Povabilo je odprto od 6. maja 2024 do porabe sredstev, najdlje do 31. maja 2025.

Več o ukrepu in pogojih, ki jih mora izpolnjevati delodajalec in brezposelna oseba si lahko preberete na tej povezavi.

Mladi na trgu dela zaradi pomanjkanja znanj pogosto ostajajo nekonkurenčni. V ta namen ima Zavod za zaposlovanje razpisano javno povabilo Hitrejši vstop mladih na trg dela. Glavni cilj javnega povabila je predvsem spodbujanje delodajalcev k zaposlovanju mladih za nedoločen čas, kar dolgoročno krepi njihovo odpornost na nihanja v gospodarstvu ob nastopu kriz. Z zagotavljanjem pridobivanja zlasti digitalnih veščin spodbujamo tudi pridobivanje kompetenc tako pri mladih kot njihovih mentorjih. Povabilo je odprto od 8. aprila 2024 do 3. novembra 2024. Subvencija v višini 300 do 420 EUR se izplačuje mesečno za obdobje 18 mesecev. Delodajalci imajo možnost pridobiti tudi dodatnih 70 EUR, do katerih so upravičeni, če mlade vključijo v kolektivno prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje. Cilja skupina je zaposlitev brezposelnih mladih do 29. leta starosti. Delovno razmerje je potrebno skleniti za nedoločen čas, v času trajanja zaposlitve pa je kandidatu potrebno zagotoviti ustreznega mentorja, ki bo mladega spremljal v času subvencionirane zaposlitve. Poleg omenjenega je pogoj za pridobitev subvencije tudi, da se tako  vključena oseba kot mentor morata usposabljati ali izobraževati v času trajanja subvencionirane zaposlitve, vsak v skupnem trajanju vsaj 30 šolskih ur (zaželeno na področju pridobivanja digitalnih kompetenc).

Na kratko o ukrepu si lahko preberete na tej povezavi.

Če delodajalec želi preizkusiti znanje kandidata pred sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi, Zavod nudi program Delovni preizkus. Ukrep delodajalcu omogoča, da preizkusi znanje, veščine in spretnosti brezposelne osebe na konkretnem delovnem mestu, hkrati pa brezposelni osebi omogoči, da spozna delovno okolje bodočega delodajalca kot tudi delovne naloge. Brezposelna oseba je v času trajanja preizkusa prijavljena na Zavodu, ki ji tudi izplača dodatek za aktivnost in dodatek za prevoz. Strošek predhodno opravljenega zdravniškega pregleda delodajalcu povrne Zavod. Program traja od najmanj 100 ur do največ 1 meseca. Na javno povabilo se lahko prijavite vse do 30. 9. 2024 oz. do porabe sredstev.

Delovni preizkus – Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje (gov.si)

Vse več oseb na trgu dela nima ustreznih znanj in kompetenc. Z ukrepom Usposabljanje na delovnem mestu UDM+ in Usposabljamo lokalno naslavljamo prav to težavo.

Ukrep delodajalcem omogoča, da brezposelne usposobijo za konkretno delovno mesto, kandidatom pa, da pridobijo nova znanja in veščine ter so tako bolj konkurenčni na trgu dela. Usposabljanje traja 3 ali 4 mesece. Delodajalci so upravičeni tudi do izplačila stroškov izvedbe usposabljanja v znesku 955 EUR ali 1230 EUR, če usposabljanje traja 4 mesece. Udeleženci usposabljanja so v času usposabljanja prijavljeni na ZRSZ. Zavod jim tudi izplača dodatek za aktivnost in prevoz. Tako kot pri Delovnem preizkusu, mora kandidat pred začetkom usposabljanja opraviti zdravniški pregled. Sredstva so na voljo do 31. 3. 2025.

Usposabljam.se 2024-2025 – Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje (gov.si)

Za več informacij se obrnite na Urad za delo Domžale.

Avtor: Mira Milovanović, Urad za delo Domžale; Foto Urad za delo Domžale

Tagi