Triki za manjše količine odpadkov v prihajajočih prazničnih dneh

December je tradicionalno mesec razigranosti in praznovanj. Čas presenečenj, nakupov, druženj in obdarovanj, kar se opazi tudi pri povečanju količine odpadkov, ki ne poznajo praznikov ali »prostih dni«. Čeprav je proces razkrajanja pozimi upočasnjen, je še vedno prisoten in aktiven, zato je zaradi pričakovane povečane količine odpadkov dodatna pozornost pri ločevanju le teh, še toliko bolj pomemba.

V želji, da bi se z majhnimi triki in upoštevanjem prazničnih urnikov odvoza odpadkov v decembrskih dneh izognili prepolnim zabojnikom, smo k pogovoru povabili strokovnjake Javnega komunalnega podjetja Prodnik d.o.o., v občinah Domžale, Mengeš, Trzin, Lukovica in Moravče med drugim skrbijo tudi za zbiranje in predajo odpadkov v nadaljnje ravnanje v skladu s predpisi in okoljskimi standardi.

Zanimalo nas je, kaj se v prazničnem decembru pogosteje znajde v zabojnikih in kam lahko odložimo ostanke pirotehničnih izdelkov, saj vsebujejo eksploziv in zdravju škodljive snovi? Kam lahko v tem prazničnem decembru odložimo večje odpadke, ki jih ne moremo odložiti v zabojnike in kako zlagati, prepogibati embalažo, da bo le ta zasedla čim manj prostora? In nenazadnje, kako lahko vsak od nas poskrbi za manjšo količino odpadkov in deluje bolj okoljevarstveno tudi v času praznovanj? Prosili pa smo jih tudi za nasvet, kako se lahko z malo organizacije in upoštevanjem prazničnih urnikov odvoza odpadkov, v decembrskih dneh izognemo prepolnim zabojnikom naenkrat.

Kaj se v zimskem času in ob koncu leta pogosteje znajde v zabojnikih?

Na splošno je med prazniki več odpadkov, predvsem več embalaže, tako plastične in kovinske embalaže, ki se zbira v zabojnikih z rumenimi pokrovi, kot steklene in kartonske embalaže, ki se zbira na ekoloških otokih. Uporabnikom zato svetujemo, da embalažo stisnejo, preden jo odvržejo v zabojnik z rumenim pokrovom, kartonske škatle pa zložijo, preden jih odložijo v zabojnike na ekoloških otokih.

December je čas obdarovanj in med darili se pogosto znajdejo tudi izdelki večjih dimenzij. Kam lahko odložimo večjo odpadno embalažo, da se ne bo ravno znašla ob zabojnikih?

Večjo odpadno embalažo je pred odlaganjem v zabojnike potrebno stisniti, zložiti ali razrezati. Sicer pa naši uporabniki lahko vse odpadke, ki jih bodisi zaradi velikosti bodisi zaradi količine ne morejo odložiti v zabojnike, pripeljejo v Center za ravnanje z odpadki Dob. Prevzem ločeno zbranih odpadkov (embalaže, papirja, stekla, kosovnih in nevarnih odpadkov, tekstila, odpadne električne in elektronske opreme) je za gospodinjske uporabnike brezplačen.

Večje odpadke ali večje količine odpadkov lahko odpeljete v Center za ravnanje z odpadki Dob. Predaja ločenih frakcij je brezplačna.

Center je v tem delu leta za uporabnike odprt vsak dan od ponedeljka do petka od 8. do 18. ure in ob sobotah od 8. do 18. ure. Zaprt je le ob nedeljah in praznikih, nekoliko bo skrajšan delovnik 24. in 31. decembra, sicer pa obratuje po običajnem delovnem času.

Pri izbiri daril pa se lahko letos odločimo tudi za bolj ekološki in okoljevarstveni pristop, kjer bomo med drugimi uporabili tudi manj embalaže. Kako lahko vsak od nas poskrbi za manjšo količino odpadkov in deluje bolj okoljevarstveno tudi v času praznovanj?

Hrano nakupujmo premišljeno – naredimo jedilnike in sezname živil, ki jih potrebujemo. Ne pretiravajmo s količinami, za rezervo lahko kupimo živila z daljšim rokom uporabe. Tudi pri nakupovanju daril naj nas vodi načelo uporabnosti, morda namesto materialnih stvari raje podarimo druženje, obisk predstave ali koncerta ali kaj podobnega.

Tudi pri praznični dekoraciji smo lahko bolj ali manj trajnostni. Za okraševanje lahko uporabimo odpadni in naravni material, na spletu je veliko čudovitih in enostavnih idej.

Za praznično okrasje lahko uporabimo odpadni material. Na sliki je smrečica iz tulcev od papirnatih brisač, zavitih v ostanke darilnega papirja.

In pa morda še nasvet glede elektronskih naprav, ki zaradi hitrega tehnološkega napredka pogosto še uporabe končajo med odpadki. Če staro še delujočo napravo nadomestite z novo, poskrbite za ponovno uporabo – lahko staro prodate na spletnih portalih, podarite znancem ali predate centrom ponovne uporabe. Tudi v Kotiček ponovne uporabe za elektronsko opremo je urejen tudi v Centru za ravnanje z odpadki Dob.

Še delujočo elektronsko opremo lahko prinesete v Kotiček ponovne uporabe, namesto da jo zavržete.

Kmalu se bo v Sloveniji pričela prodaja pirotehnične izdelkov, katerih glavni učinek je pok. Dovoljeno jih bo prodajati med 19. in 31. decembrom, uporabljati pa od 26. decembra do vključno 1. januarja. Pirotehnični izdelki so nevarni, saj vsebujejo eksploziv in zdravju škodljive snovi, zato je potrebno biti pri rokovanju z njimi še toliko bolj pazljivi.

Če se kljub vsemu odločite za uporabo pirotehničnih sredstev, jih po uporabi odvrzite v črne zabojnike. Pri tem poskrbite, da so resnično do konca porabljena in dobra ohlajena, da ne povzročijo topljenja zabojnika.

Kakšen bo prazničen urnik odvoza odpadkov do izteka letošnjega leta in na začetku prihodnjega leta? Ali bo v letošnjem letu še organiziran kakšen izreden kosovni odvoz oziroma ali je letos še mogoče pripeljati odpadke v center za ravnanje z odpadki Dob?

Odvoz odpadkov tudi med prazniki poteka po ustaljenem urniku, tako da bo odvoz potekal tudi na praznične dni. Kot rečeno je med prazniki odpadkov še več kot običajno, zato je potrebno poskrbeti za reden odvoz tudi v tem obdobju leta.

Na prehodu iz starega v novo leto so izjemno priljubljene bilance in nekakšni zaključki, ki pogosto služijo kot iztočnice za novo leto. Če bi potegnili črto za letošnje leto, kaj je tisto, s čimer ste zadovoljni? Nad čem ste bili pozitivno presenečeni in kje še vidite prostor in možnosti za izboljšave pri ravnanju z odpadki in njihovem ločevanju?

Vedno znova nas preseneča in navdušuje ozaveščenost otrok. Predvsem na ozaveščanju otrok veliko delamo in delo z njimi na tem področju je resnično dobra naložba v prihodnost. Tudi odrasli so vse bolj ozaveščeni in vse bolj ločujejo odpadke. Želimo pa si, da bi res čisto vsi zavedali, da so odpadki odgovornost povzročitelja in da moramo pravilno poskrbeti vsak za svoje odpadke, da so lahko potem ločeno zbrani in predani v nadaljnje ravnanje tako, da čim manj obremenjujejo okolje.

Majhna dejanja in drobni koraki dan za dnem, pripomorejo k snovanju velikih sprememb.

Odvoz odpadkov poteka po ustaljenem urniku tudi med prazniki.

Avtor: Petra Petravič; Foto: Javno komunalno podjetje Prodnik d.o.o.

 

Tagi