Trajnostna mobilnost v Domžalah

V občini Domžale trajnostna mobilnost ni zgolj fraza: zaključen je razpis za vzpostavitev centra, spodbuja pa se tudi udeležbo na izobraževanjih za spremembo navad v organizacijah in pri posameznikih.

Sedanje vodstvo Občine Domžale je letos pristopilo k uvedbi elementov trajnostne mobilnosti v občini.  Načrtovana je vzpostavitev Centra trajnostne mobilnosti s postajami za izposojo koles, zaposleni, organizacije in podjetja v občini pa imajo priložnost za udeležbo na brezplačnih izobraževanjih o trajnostni mobilnosti. Županja Občine Domžale mag. Renata Kosec poudarja, da je »naša naloga, da občankam in občanom, ter seveda tudi obiskovalkam in obiskovalcem, ponudimo infrastrukturo, ki jim bo omogočala trajnostno mobilnost. Tako smo letos pristopili k vzpostavitvi Centra trajnostne mobilnosti in lokacij za izposojo koles v prostor.«

Občina Domžale posreduje povabilo organizatorja za udeležbo zainteresiranih na brezplačnih izobraževanjih na temo trajnostne mobilnosti, ki so se začela v oktobru in se bodo nadaljevala v novembru, nato pa je v začetku januarja 2024 predvideno še srečanje v živo. Izobraževanja potekajo v okviru projekta SmartMOVE: Pametne rešitve za trajnostno mobilnost.

Izobraževanja so povezana z uvajanjem in upravljanjem trajnostne mobilnosti v organizacije. Na prvem izobraževanju je bil predstavljen mobilnostni načrt kot strateški dokument za obravnavo stanja, vzpostavitev vizije in nabor ukrepov trajnostne mobilnosti z namenom spreminjanja potovalnih navad zaposlenih. Oktobra bo še izobraževanje o organizaciji parkiranja in optimizirani rabi avtomobila ter o trajnostni mobilnosti z vidika koristi za posameznika in vpliva trajnostne mobilnosti na zdravje. V novembru bosta potekali še dve izobraževanji: prvi bo naslavljalo spremembe v kulturi podjetja oziroma organizacije ter koristi za zaposlene, okolje, delovne procese, poslovanje in prehoda na ogljično nevtralnost. Drugo predavanje pa bo predstavilo, kako aktivni prihodi na delo (hoja, kolesarjenje) zmanjšajo povprečno letno bolniško odsotnost in večajo splošno zadovoljstvo. Posebej bodo predstavljena spoznanja vpliva trajnostne mobilnosti na zdravje ter učinkoviti pristopi za spodbujanje zdravja v podjetjih in ustanovah. V začetku januarja bo sledilo še srečanje v živo, kjer bodo predstavljene dobre prakse in izkušnje upravljanja trajnostne mobilnosti.

Mag. Renata Kosec je povabila vse organizacije v občini, da se udeležijo brezplačnih izobraževanj, saj je »o trajnostni mobilnosti pomembno govoriti na ravni organizacije in zaposlenim oblikovati prijazne sisteme trajnostne mobilnosti. Na pomisleke o optimalnih načinih organizacije nam bodo lahko na izobraževanjih odgovorili strokovnjaki, ki poznajo dobre prakse tako v Sloveniji kot v tujini.«

25. 10. 2023 webinar Upravljanje parkiranja in optimizirana raba avtomobila  
08. 11. 2023 webinar Upravljanje mobilnosti podjetij: koristi za zaposlene, okolje in poslovanje
22. 11. 2023 webinar Zdravstveni vidiki mobilnosti zaposlenih
18. 01. 2023 v živo Dobre prakse in izkušnje upravljanja trajnostne mobilnosti v podjetjih in ustanovah

Webinarji se vsakič začnejo ob 9. uri in trajajo do dve uri, januarsko izobraževanje v živo pa je načrtovano med 10. in 12. uro. Ob spremljanju vsaj treh izobraževanj prejmete tudi potrdilo o udeležbi.

Na izobraževanja po vašem izboru se lahko prijavite tukaj.

Za več informacij obiščite www.smart-move.si ali www.zds.si.

Občina Domžale; Foto: Freepik

 

Tagi