Termit: “Vse vrtine so bile izvedene v skladu z zakonodajo in izdanimi dovoljenji”

V zvezi z našo današnjo objavo o Protestni izjavi o nezakonitem vrtanju Geološkega zavoda, ki ga je naročilo podjetje Termit, ki jo je na seji sprejel Občinski svet Občine Moravče, so se z izjavo odzvali v podjetju Termit, v kateri odločno zavračajo vse obtožbe glede nezakonitega izvajanja vrtin.

“Družba Termit se ukvarja s pridobivanjem in predelavo kremenovega peska in ima za opravljanje svoje dejavnosti vsa potrebna dovoljenja. Vse vrtine se izvajajo popolnoma v skladu z zakonodajo, izdanimi dovoljeni ter na strokoven način.

Raziskovalna vrtanja se izvajajo s ciljem natančnega vrednotenja zalog mineralne surovine. Kategorizacija zalog se izvaja po Pravilniku o klasifikaciji in kategorizaciji zalog in virov trdnih mineralnih surovin. Po navedenem pravilniku je potrebno vsakih 5 let izdelati nov Elaborat o klasifikaciji in kategorizaciji izračunanih zalog in virov kremenovega peska v ležiščih moravške terciarne kadunje in pridobiti Potrdilo o stanju zalog in virov mineralne surovine, ki ga izda Ministrstvo za infrastrukturo. Izvajanje vrtin nam torej nalaga državna zakonodaja in pri tem ne gre za samovoljno odločitev družbe Termit.

Vse vrtine so izvedene znotraj našega pridobivalnega prostora ter po predhodnem pisnem soglasju z lastniki zemljišč. Za izdelavo vrtin smo pridobili vodno soglasje ter dovoljene za raziskavo podzemnih voda. Oba dovoljenja je izdala Direkcija RS za vode.

Na podlagi tega odločno zavračamo vse obtožbe s strani župana glede nezakonitega izvajanja vrtin. Ob tem pa obžalujemo, da je županu uspelo prepričati nekaj svetnikov občinskega sveta, da so sprejeli protestno izjavo. Jasno je, da poskuša župan vse svoje obtoževanje o nezakonitem delovanju podjetja Termit prenesti na občinski svet. S tem se izogiba individualni odgovornosti za svoje lažne obtožbe.”

Vodstvo družbe Termit, d.d.

 

Tagi