Teden Rdečega križa: »Ohranjamo humanost živo«

8. maja 1828 se je v Ženevi rodil švicarski mirovnik in humanist, dobitnik prve Nobelove nagrade za mir ter ustanovitelj Mednarodnega gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca, Henry Dunant. Njegov rojstni dan je bil leta 1948 razglašen za Mednarodni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca, v Sloveniji pa predstavlja tudi začetek Tedna Rdečega križa.

8. maj je za vsa nacionalna društva Rdečega križa in Rdečega polmeseca po celem svetu prav poseben dan, ko so organizirani različni dogodki, s katerimi naša poslanstva in dejavnosti predstavljamo kar največ posameznikom. Tudi letos ne bo nič drugače – poleg številnih aktivnosti, ki jih ta dan in ta teden pripravljajo naša območna združenja, smo se letošnji Mednarodni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca odločili obeležiti s posvetom Vloga in pomen Rdečega križa.

Posvet Vloga in pomen Rdečega križa bomo organizirali v sredo, 8. maja 2024, na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, s slavnostnim nagovorom pa ga bo otvorila mag. Urška Klakočar Zupančič, predsednica Državnega zbora RS. V nadaljevanju posveta bo zbrane pozdravila še mag. Ana Žerjal, predsednica RKS, sledila pa bo predstavitev Rdečega križa Slovenije s strani Cvetke Tomin, generalne sekretarke RKS. Posvet se bo nadaljeval z dvema zanimivima paneloma: RKS – nacionalni in globalni pomen ter Rdeči križ in Rdeči polmesec in pravo – sodobni izzivi, kjer se bodo sogovorniki dotaknili različnih področij našega delovanja.

»Ohranjamo humanost živo« je letošnji slogan in kot je v svoji poslanici zapisala predsednica Rdečega križa Slovenije, mag. Ana Žerjal: »Kaj sploh je humanost? SSKJ pravi, da je »humanost lastnost človeka, ki kaže v odnosu do okolja pozitivne moralne lastnosti«. Dodajamo, da je humanost tudi podpiranje človeškega dostojanstva, lajšanje trpljenja in nudenje pomoči ljudem v težkih razmerah, zlasti na oddaljenih in težko dostopnih območjih. Pomislimo na zgodbe, ki smo jih doživeli in jih ne bomo pozabili – obraze starih in mladih, žensk, moških in otrok, bolnih, poškodovanih, trpečih. Pomislimo na prizore opustošenja, ki so in nas še vedno opominjajo na to, kako majhni in nemočni smo. Še posebej, če smo sami in če ob vsem tem pozabimo, da smo ljudje. In toliko, kot smo ljudje zase, moramo biti tudi za vse druge.

Humanost z drugo besedo? »Človečnost. Rdeči križ smo ljudje. Čutimo – veselje, radost, razočaranje, trpljenje, strah, ljubezen. In ker še vedno – in za vedno!; vse, kar delamo, delamo #izsrca, delamo za ljudi in vsa živa bitja. Delajmo dobro za vse. In ker je humanost eno naših načel, jo bomo ohranjali živo, kot to v Sloveniji počnemo že 158 let.«

V letošnjem tednu Rdečega križa in seveda v vseh dneh, ki sledijo, se bomo trudili ohranjati humanost živo. Humanost je eno naših glavnih načel in obenem tista nevidna sila, ki nas druži in zaradi katere delamo, kar delamo. In kot smo zapisali lansko leto – »vse, kar delamo, delamo #izsrca.«

Hvala vsem, ki ste na poti humanosti z nami in nam jo pomagate ohranjati živo.

Avtor: Rdeči križ Slovenije; Foto: Rdeči križ Slovenije

 

Tagi