Tecimo, bežimo, šola gori!

Vsi so tekli tako hitro, da so še obutev pozabili – od najmlajših, ki so jim pomagale vzgojiteljice, do najstarejših učencev, ter ostalih otrok iz vrtca. Tudi kuharica se je pognala v beg, saj je požar resna zadeva. Kosilo bo pač nekoliko kasneje, ker je v šoli izbruhnil požar in je treba upoštevati vsa pravila.

A v ponedeljek, 14. oktobra 2024, je šlo v podružnični šoli in vrtcu za vajo, ki jo vsako leto organizirajo gasilci in gasilke PGD Krašnja v okviru meseca požarne varnosti. Še preden se je vaja začela, se je v šoli zaslišala sirena, ki je naznanila evakuacijo vseh, ki so se nahajali v stavbi, kjer je izbruhnil požar. Učenci višjih razredov so obnovili znanje o pravilnem vedenju ob evakuaciji, mlajši pa so se seznanili s požarnim redom in pravilnim vedenjem ob požaru.

Na zborno mesto so vsi prispeli varno, brez prerivanja in kričanja. Gasilci so požar najprej omejili, nato pa pogasili ter rešili šolo pred uničenjem. Tokrat so otrokom, poleg predstavitve opreme in vozil, pokazali še nevarnosti, ki jih povzroča gašenje gorečega olja z vodo – letošnji mesec požarne varnosti je namreč posvečen preprečevanju požarov v gospodinjstvu.

Vodja intervencije, Jure Jamšek, je z otroki prijazno odgovarjal na številna vprašanja, skupaj z gasilci pa so predstavili tudi nekaj orodij, da si bodo mladi obiskovalci lažje zapomnili pridobljeno znanje.

Gašenje je zahtevno delo in porabi veliko moči, kar so izkusili tudi otroci, ko so hitro zapustili šolo. Gasilke PGD Krašnja so poskrbele za okrepčilo in pijačo, da so si tako vrtčevski otroci kot šolarji lahko hitro povrnili energijo.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi