Svetovni dan Zemlje: Vlagajmo v naš planet

Knjižnica semen: IZPOSODI - VZGOJI - DELI

Svetovni dan Zemlje, ki ga obeležujemo 22. aprila, je mednarodna pobuda za varovanje okolja in narave. Letošnje geslo je »Vlagajmo v naš planet«, ki nas nagovarja, da lahko izberemo uspešno in trajnostno prihodnost ter obnovimo naravo in zgradimo zdrav planet za nas in naše otroke.

V Krajevni knjižnici Ihan smo v letu 2023 vzpostavili Knjižnico semen, katere glavno vodilo in načelo je promocija biotske raznovrstnosti, lokalne pridelave hrane, samooskrbe in vrnitev semen v roke ljudi.

Knjižnica semen deluje kot vsaka druga knjižnica, le da si v njej ne izposojate knjig, temveč domača semena, iz katerih vzgojite rastline, in nato pridelate nova. Del teh semen nato vrnete v knjižnico.

Knjižnica semen je namenjena vsem posameznikom, ki doma pridelujejo svoje vrtnine, se zavedajo pomena zdravih domačih semen, ohranjanja avtohtonih vrst rastlin ter so pripravljeni za skupno dobro darovati nekaj svojega časa in truda.

Pogoj za sodelovanje v Knjižnici semen je veljavno članstvo v Knjižnici Domžale. Za izposojo semen smo pripravili posebno aplikacijo, ki omogoča pregled nad kroženjem semen. Aplikacija je enostavna in je namenjena samostojni uporabi. Prilagojena je uporabniku in vas z navodili vodi ves čas procesa izposoje in vračanja semen. Lahko pa se obrnete tudi na osebje v knjižnici, ki vam bo z veseljem pomagalo.

Na dan si lahko izposodite največ 3 vrste semen (1 vrečko vsakega). Naenkrat imate lahko izposojenih 10 vrečk.

Zelo bomo veseli vsakega daru. Paziti je treba le, da ste semena vzgojili sami in da poznate osnovne podatke o rastlini, saj jih boste morali vnesti v poseben obrazec. Ob prihodu v knjižnico vas bodo čakale naše vrečke za shranjevanje semen ter navodila za postopek vnosa semen v bazo.

Izposojena semena doma posadite v svojih vrtovih. Rastline vzgajate na naraven način ter semena vzamete iz najboljših plodov. Semena posušite in del teh vrnete v Knjižnico. V Knjižnici jih daste v za to pripravljene vrečke, opremite jih s potrebnimi podatki in jih vrnete v sistem.

V primeru, da rastlina ne obrodi, pridete v knjižnico in v sistemu označite, da gojenje rastline ni bilo uspešno, ter navedete razlog.

Knjižnica semen bo aktivna v sezoni vrtnarjenja – to je od začetka februarja do konca oktobra, v času odprtosti Krajevne knjižnice Ihan, v preostalem času bo Knjižnica semen zaprta. Vrečke s semeni najdete v omari v pisanih škatlah, ki so jih posebej za Knjižnico semen dekorirali člani društva Verjamem vate.

Vabljeni k zbiranju in deljenju semen.

Urnik Krajevne knjižnice Ihan:

  • Torek: 14.00 – 19.00
  • Sreda: 14.00 – 19.00
  • Petek: 7.00 – 9.00/11.00 – 14.00

Tel.: 08/2050173; e-naslov: ihan@dom.sik.si.

Knjižnica Domžale

 

Tagi