Svetovni dan Zemlje in svetovni dan knjige: Beremo za planet

V prihajajočem tednu obeležujemo dva svetovna dneva: dan Zemlje in dan knjige.

Dan Zemlje – 22. april

Po celem svetu 22. aprila praznujemo dan Zemlje, ki je namenjen ozaveščanju o pomenu ohranjanja okolja in trajnostni uporabi naravnih virov ter nas spodbuja, da gradimo in ohranjamo naš planet. K temu lahko prispeva vsak posameznik.

Zelenim ciljem je zavezana tudi Knjižnica Domžale, ki s svojim Zelenim kotičkom in Knjižnico semen prebivalce opominja na zdravo življenje in lokalno pridelavo hrane. V zelenem kotičku lahko najdete knjige, ki vas bodo poučile o Zemlji in ohranjanju narave, v Knjižnici semen pa si lahko izposodite semena različnih rož, zelišč in zelenjave. Za več informacij o knjižnici semen se obrnite na krajevni knjižnici v Ihanu in Moravčah.

Dan Knjige in avtorskih pravic – 23. april

Knjiga je okno v svet. Spodbuja domišljijo, nas uči in nam predaja izkušnje. Svetovni dan knjige in avtorskih pravic je posvečen promociji branja.

Ob praznovanju Dneva Zemlje in Dneva knjige vas prisrčno vabimo v Knjižnico Domžale, kjer za vas pripravljamo tematske razstave in dejavnosti.

Sledovi narave

Do petka, 26. 4. 2024 si v dvorani Knjižnice Domžale lahko ogledate razstavo slik in dekorativnih vaz iz recikliranega materiala Sledovi narave. Slike na svojevrsten in abstrakten način prikazujejo prizore, oblike, dogajanja in procese, ki se vseskozi odvijajo v naravi in se odražajo kot različne reliefne oblike, pokrajine, kamnine ali pa tudi kot preprosto obarvanje listov v jeseni. Razstavljata Nikoleta Marković in Saša Jakomin.

Kamišibaj

V torek, 23. 4. 2024, v dvorani Knjižnice Domžale pripravljamo kamišibaj predstave za otroke in odrasle. Predstavili se bodo pripovedovalci kamišibaja, ki so vključeni v predizbor za letošnji nacionalni festival kamišibaja. Vstop prost!

Literarna večera

Noč knjige bomo praznovali z literarnima večeroma kar na dveh lokacijah: v Moravčah in Trzinu. Moravče bo obiskal Tone Peršak, Trzin pa Ivan Sivec. Vstop na oba dogodka je prost.

Bukvarna

Praznovanje bomo popestrili z bukvarno, kjer si z izpolnitvijo ankete lahko prislužite praktično nagrado.  Prav tako vam bomo v dar ponudili naše odpisano in podarjeno gradivo.

Knjižnica Domžale

Tagi