Svetla prihodnost domžalskega kopališča

V četrtek, 26. oktobra 2023, so svetnice in svetniki Občinskega sveta Občine Domžale na seji potrdili novelacijo investicijskega programa Obnova kopališča Domžale in izbrali izvedbo z balonom oz. pokritim olimpijskim bazenom. Gradbeno dovoljenje je veljavno, potrebna sredstva pa so načrtovana v občinskih proračunih za leti 2024 in 2025 ter predvidena tudi v letu 2026, tako da bo po sprejemu proračunov Občina Domžale lahko takoj začela z nadaljnjimi aktivnostmi za realizacijo te investicije.

Sedanje vodstvo Občine je k novelaciji pristopilo v začetku leta, ker je kopališče potrebno temeljite obnove. Županja mag. Renata Kosec je v zvezi s tem povedala: »Kopališče Domžale je javni športno-rekreativni objekt, ki je dotrajan. Letos je bil od junija do septembra odprt le veliki bazen. Za njegov zagon so bila zahtevana večja investicijska vzdrževalna dela, zaradi vodnih in energetskih izgub pa je bilo obratovanje izredno drago. Če želimo kopališče kot športni objekt ohraniti, je obnova nujna. Občinskem svetu smo predlagali, da se v okviru prenove investira tudi v balon, ki bo omogočil uporabo olimpijskega bazena skozi celo leto.«

Olimpijski bazen bo obratoval skozi vse leto, saj bo pokrit z balonom

Ocenjena vrednost projekta znaša okvirno 11,9 milijona evrov z DDV, kar vključuje povečanje obstoječega bazena v olimpijski bazen 50×25 metrov, balon za pokritje olimpijskega bazena, gradnjo otroškega bazena v velikosti 15×10 metrov in bazena za učenje plavanja 20×15 metrov, dva masažna bazena premera 6 in 5 metrov, vhodni objekt z garderobami in servisni objekt z bazensko strojnico. Nov kopališki kompleks bo nudil tudi otroško igrišče ter priložnost za fitnes na prostem ter igranje namiznega tenisa in badmintona. Z investicijo v balon za pokritje olimpijskega bazena bo le-ta lahko obratoval skozi celo leto. »Zagotovo je balon, ki bo pokril olimpijski bazen, dodaten strošek in bodo prisotni tudi dodatni stroški za ogrevanje v prvem letu obratovanja bazena, ko še ne bodo vzpostavljani obnovljivi viri energije. Pa vendar je potrebno na stroške in na prednosti, ki jih prinaša pokriti bazen, gledati veliko širše. Pomembno je, da priložnost, ki jo imamo, izkoristimo in skupaj stopimo korak naprej,« je pojasnila županja mag. Renata Kosec.

Projekt prenove kopališča prinaša številne prednosti za domžalsko občino

Z balonom pokrit olimpijski bazen, ki bo odprt celo leto, bo ponudil nove priložnosti za razvoj športa in rekreacije, tako s celoletno rekreacijo kot z razvojem novih, tudi tekmovalnih športnih panog. S tem se bo krepila vloga in pomen športnih društev in klubov v občini, povečalo se bo število športnikov ter mladih in starejših plavalnih navdušencev. Del programov, ki se bodo izvajali, bo s plavalnimi tečaji, športnimi dnevi in rednimi urami športne vzgoje namenjen vzgoji in izobraževanju, zdravstvu s preventivnimi in rehabilitacijskimi programi ter seveda zabavno-razvedrilnim in kulturnim aktivnostim.

Prenova kopališča ne pomeni le ohranjanja in izboljšanja javne infrastrukture, ki je že več desetletij sestavni del občinskih športnih objektov. Kopališče bo s prenovo ponovno postalo prostor za rekreacijo, sprostitev in druženje, prispevalo bo k izboljšanju kakovosti življenja in spodbujalo zdrav način življenja. Letos je Zavod za šport in rekreacijo Domžale na bazenu zabeležil 22.335 obiskovalcev, leta 2022 pa 20.180. Predvideva se, da bo število obiskovalcev v prihodnjih letih še rastlo, prihodek kopališča pa se bo z obnovo povečal tudi iz naslova najemnin.

Projekt prenove domžalskega kopališkega kompleksa je bil predstavljen vodjem svetniških skupin in na odborih, na seji Občinskega sveta Občine Domžale v četrtek, 26. oktobra 2023, pa so o prenovljenem bazenskem kompleksu razpravljali in odločali še občinski svetnice in svetniki. Odločili so se, da bo v prihodnjih letih domžalsko kopališče deležno prenove.

Miha Ulčar; Foto: Občina Domžale

Tagi