Statistični urad: Rojenih manj kot umrlih, selitveni prirast pozitiven

Po podatkih statističnega urada RS je podobno kot v zadnjem četrtletju lani, tudi v prvem četrtletju letos, umrlo znatno več prebivalcev, kot se jih je rodilo. Zabeleženih je tudi več porok in manj razvez zakonske zveze, manj notranjih selitev ter manj priseljenih in manj odseljenih.

 

V prvem četrtletju 2024 se je rodilo 3.925 otrok, medtem ko je umrlo 5.947 prebivalcev. V primerjavi z enakim obdobjem lani je bilo število rojstev nižje za 3%, število smrti pa višje za 2%. Negativna stopnja naravnega prirasta na 1.000 prebivalcev se je v enem letu znižala z −3,4 na −3,8.

Zabeležili so tudi večje število porok in manj razvez. Zakonsko zvezo je sklenilo 717 parov, kar je 1% kot v prvem četrtletju lani, razvezalo se je 467 parov, kar je 18% manj v primerjavi z lanskim letom.

Manj je tudi notranjih selitev, registriranih je bilo 27.315 notranjih selitev, kar je za 12% manj, kot v istem četrtletju leta 2023. Zabeležili so tudi manj priseljenih in manj odseljenih. V opazovanem četrtletju se je v Slovenijo priselilo 8.523 prebivalcev, kar je 8% manj kot v enakem obdobju lani. Odselilo se je 5.741 prebivalcev, kar je 15% manj kot prejšnje leto. Število odseljenih slovenskih državljanov (1.282) je bilo nižje od števila odseljenih tujih državljanov (4.459).

Selitveni prirast tujih državljanov je bil pozitiven, za 3.156, selitveni prirast slovenskih državljanov pa negativen; iz države se je namreč odselilo 374 državljanov Slovenije več, kot se jih je vanjo priselilo.

Tabela z najnovejšimi podatki o demografskih dogodkih je na voljo v podatkovni bazi SiStat. Meddržavne selitve, Slovenija

Meddržavne selitve, Slovenija

 

Nina Orehek, Vir: SURS

Tagi