Stara slovenska imena mesecev

Stara slovenska imena mesecev imajo globoko povezavo z naravo, sezonskimi spremembami in tradicionalnimi kmečkimi opravili. V nadaljevanju navajamo imena in njihove pomene.

Prosinec (januar)

Ime izhaja iz besede “prositi” ali “prošnja”. Ta mesec je povezan z začetkom novega leta, ko so ljudje molili in prosili za dobro letino in zdravje v prihajajočem letu. Poleg tega se lahko povezuje z “prositi za svetlobo”, saj se dnevi začnejo podaljševati.

Svečan (februar)

Ime “svečan” izvira iz sveč, ki so jih v tem času pogosto uporabljali, saj je bil februar še vedno temen in mrzel mesec. V tem mesecu se praznuje svečnica, kar je še dodatno povezano s svečami.

Sušec (marec)

“Sušec” pomeni čas, ko se zemlja začne sušiti po zimskih mesecih in se pripravi na spomladanska dela. Ta mesec označuje prehod iz zime v pomlad.

Mali traven (april)

“Mali traven” označuje začetek rasti trave, ko narava počasi oživi. April je mesec, ko se začne pojavljati prva mlada trava.

Veliki traven (maj)

“Veliki traven” pomeni obdobje bujne rasti trave, ko so travniki v polnem razcvetu. To je mesec, ko narava doseže svoj vrhunec.

Rožnik (junij)

Ime “rožnik” izhaja iz cvetenja rož, saj v tem mesecu cveti največ rastlin. Junij je mesec, ko so vrtovi in travniki polni cvetja.

Mali srpan (julij)

“Mali srpan” se nanaša na začetek žetve žita, ko se uporablja srp. Ta mesec zaznamuje začetek kmečkih opravil, povezanih s spravilom pridelkov.

Veliki srpan (avgust)

“Veliki srpan” označuje vrhunec žetve. To je mesec, ko se zaključuje žetev in se pripravlja spravilo pridelkov, srp pa je glavno orodje.

Kimavec (september)

Ime “kimavec” izhaja iz besede “kimati”, kar pomeni, da se plodovi na drevesih začnejo nagibati in zoreti. September je mesec zorenja in obiranja pridelkov.

Vinotok (oktober)

“Vinotok” se nanaša na čas trgatve in stiskanja grozdja, ko začne teči vino. Oktober je mesec, ko poteka trgatev in izdelava vina.

Listopad (november)

Ime “listopad” označuje obdobje, ko listje odpada z dreves. November je mesec, ko narava začenja vstopati v zimski počitek.

Gruden (december)

“Gruden” izhaja iz besede “gruda”, ki se nanaša na zmrznjeno, trdo zemljo. December je mesec, ko zemlja začne zmrzovati, kar označuje začetek zime.

Stara slovenska imena mesecev so tesno povezana z naravnimi cikli in vsakdanjim življenjem prednikov, kar daje vpogled v tradicionalno dojemanje letnih časov in njihovega vpliva na življenje.

Nina Orehek, foto: canva

Tagi