Stanje na območju občine Domžale po poplavah, uvedba plačljivega parkiranja ter predloga proračunov za leti 2024 in 2025

Na Občini Domžale je v torek, 3. oktobra 2023, potekala novinarska konferenca, na kateri je županja mag. Renata Kosec skupaj s podžupanoma Matejem Primožičem ter Borutom Ernestlom in vodjo Oddelka za finance in gospodarstvo mag. Marjeto Podpeskar Omahen predstavila stanje na območju občine Domžale po poplavah, uvedbo plačljivega parkiranja v središču Domžalah ter predloga Odloka o proračunu Občine Domžale za leti 2024 in 2025, ki je bil v prvem branju sprejet na zadnji seji Občinskega sveta Občine Domžale.

Informacija o poplavah in delovanju Sistema zaščite in reševanja v občini Domžale v času od 4. do 11. avgusta 2023

Celotno Slovenijo so 4. avgusta 2023 prizadele katastrofalne poplave in med prizadetimi občinami je bila tudi občina Domžale, poplave so prizadele območja ob porečju Kamniške Bistrice in Pšate. Najbolj sta bili prizadeti naselji Nožice in Depala vas ter del Bišč in Domžal. Od začetka poplav do 11. avgusta je bil aktiviran celoten sistem zaščite in reševanja, po tem datumu pa so se nadaljevala takrat začeta interventna del, ki še potekajo, izvajal pa se je tudi popis škode.

Poplavljenih je bilo 249 stanovanjskih in drugih objektov, močno poškodovane so bile brežine in rekreativne površine ob Kamniški Bistrici, poškodbe so bile tudi na mostovih ter komunalni infrastrukturi. “V večini, v 80 odstotkih, je bila škoda zabeležena v kletnih prostorih, v 10 odstotkih na prvih etažah in v 10 odstotkih objektov na drugih etažah. Večje škode na občinski infrastrukturi ni bilo. Šest domov z območja Nožic je zaradi poplav neprimernih za bivanje. Na državni infrastrukturi je bila škoda povzročena na mostu na Viru, kjer je prevoznost trenutno zagotovljena z začasnima mostovoma, s strani Občine Domžale pa je bila že dana pobuda pristojnim na državni ravni za gradnjo novega mosta. Rekreacijske poti so v večji meri urejene, razen v določenih delih na jugu občine, kjer se bodo sanacijska dela izvajala skupaj z republiško Direkcijo za vode, saj gre za večji poseg”, je na novinarski konferenci aktivnosti po poplavah opisala županja Občine Domžale mag. Renata Kosec.

Vzpostavljena je medobčinska tehnična pisarna na pobudo županij in županov občin s porečja Kamniške Bistrice z namenom, da se sanacijska dela čimprej in čim bolj učinkovito izvedejo. V četrtek, 5. oktobra, je predviden naslednji sestanek skupaj z uslužbenci Občinskih uprav, na katerem se bodo obravnavali že pripravljene predloge za protipoplavne ukrepe.

Podžupan Občine Domžale Borut Ernestl je ob tem pohvalil sodelovanje s krajevnimi skupnostmi. “Pred kratkim smo imeli srečanje na temo aktivnosti po poplavah s predsedniki Svetov Krajevnih skupnosti in njihovimi predstavniki, ki so jih krajevne skupnosti imenovale na predlog županje z namenom, da bi informacije čim hitreje in čim lažje prišle do občanov, po drugi stani pa tudi do Občine.” Podžupan je dodal še, da od začetka mandata krajevne skupnosti in Občina aktivno sodelujejo, da se rešujejo zadeve, ki so bile v prejšnjih mandatih zapostavljene, kar je v med krajani pozitivno sprejeto in da se krajevne skupnosti vključuje tudi pri večjih projektih, pomembnih posamezni krajevni skupnosti.

Podžupan Borut Ernestl. (Foto: Rok Majhenič)

Ugotovitev naravne nesreče večjega obsega in višina sredstev upravičencem

Na novinarski konferenci so povedali, da pravno podlago za pomoč občanom in pravnim osebam v naravnih in drugih nesrečah predstavlja Odlok o postopkih prijave škode in denarni pomoči ob naravnih in drugih nesrečah. V njem je opredeljeno, da v primeru nesreče večjega obsega, občinski svet to ugotovi s sklepom, določi potencialne upravičence do povračila dela škode, obseg sredstev za odpravljanje posledic nesreče ter merila za delitev sredstev. Občinski svet Občine Domžale je predlagani Sklep o ugotovitvi naravne nesreče večjega obsega in višini sredstev upravičencem, sprejel. Do povračila dela škode bodo upravičeni občani občine Domžale, lastniki objektov, ki ležijo na območju občine ter pravne osebe s sedežem v občini. Višina sredstev bo odvisna od stopnje poplavljenosti objektov. Za objekt, ki je trajno uničen ali zahteva večjo sanacijo oziroma nadomestno bivališče, višina pomoči znaša 3.000 EUR, za poplavljene etaže višina pomoč znaša 1.500 EUR, za poplavljene kletne prostore višina pomoči znaša 500 EUR. Sredstva za odpravo materialne škode na objektih upravičencev so zagotovljena na proračunski postavki 232200 – Pomoč ob nesrečah in na proračunski postavki 233100 – Splošna proračunska rezervacija, na kateri je v veljavnem proračunu zagotovljenih dovolj sredstev. Na osnovi prvih okvirnih ocen bo skupen obseg danih pomoči upravičencem znašal 300.000 EUR.

Občinska pomoč se bo dodeljevala na osnovi podatkov zbranih ob popisu škode oz. oddanih vlog za državno pomoč, in sicer z odločbami, ki jih na Občini že pripravljajo. Občanom torej ni potrebno oddajali posebnih vlog za občinsko pomoč.

Dodelitev finančne pomoči sosednjim občinam, ki so utrpele škodo v poplavah avgusta 2023

“Skupnost občin Slovenije je 8. avgusta 2023 predlagala občinam, da pomagajo z zagotovitvijo dodatnih sredstev tistim občinam, ki so v poplavah utrpele največjo škodo, v višini enega do dva evra na prebivalca. Ne glede na to, da je občina Domžale tudi utrpela škodo, je Občinska uprava predlagala Občinskemu svetu, da smo solidarni in namenimo pomoč v višini enega evra na prebivalca sosednjim občinam,” je povedala županja..

Občinski svet Občine Domžale je sprejel sklep o dodelitvi finančne pomoči sosednjim občinam. Iz proračuna za leto 2023 tako Občina Domžale namenja Občini Kamnik 30.000 EUR, Občini Mengeš 8.600 EUR in Občini Trzin 4.000 EUR.

Uvedba plačljivega parkiranja v središču Domžalah

Na podlagi odloka, ki ga je sprejel Občinski svet junija letos, in na podlagi sklepa županje, Občina Domžale s 15. oktobrom letos uvaja plačljivo parkiranje zgolj na posameznih ulicah in parkiriščih v središču Domžal. Po novem bo parkiranje plačljivo le na Kolodvorski cesti, Masljevi ulici, Ljubljanski cesti in na Ulici Matije Tomca (to je na parkirnih mestih, ki so trenutno označena z modrimi črtami). Poleg tega bo po novem plačljivo parkiranje na dveh makadamskih parkiriščih: med tržnico in Tuš supermarketom Domžale ter pri Zdravstvenem domu.

Na Občini Domžale poudarjajo, da se nov parkirni režim ne uvaja na parkirnih mestih na drugih ulicah v središču mesta, niti ne na funkcionalnih zemljiščih ob večstanovanjskih in drugih objektih. Za parkiranje na teh parkirnih mestih ni potrebno zaprositi za letno dovolilnico. Letna dovolilnica bo proti plačilu omogočala parkiranje zgolj na parkirnih mestih, na katerih bo uveden nov parkirni režim.

Kot že večkrat objavljeno, je namen uvedbe novega parkirnega režima zagotoviti večjo dostopnost parkiranih mest v centru, tako da bo center Domžal prednostno namenjen vsem občanom in obiskovalcem, ne pa mirujočemu prometu. Zaposlene v različnih dejavnostih v organizacijah s sedežem v središču mesta Občina Domžale že dalj časa obvešča o možnosti uporabe drugih brezplačnih parkirnih mest v oddaljenosti do enega kilometra iz centra, npr. v Športnem parku Domžale. Na Občini ob tem izpostavljajo, da brezplačno pakiranje na javni površini ni pravica sama po sebi, ampak ugodnost, ki se z novim parkirnim režimom zgolj premika iz centra mesta na pohodno razdaljo.

Nov parkirni režim se bo uvajal postopno in njegove učinke se bo spremljalo, ko bo zaživel. V kolikor bi se pokazale možnosti za izboljšave, jih bodo na Občini Domžale preučili in nato ustrezno ukrepali v prid vseh uporabnikov.

Novinarska konferenca Občine Domžale. (Foto: Rok Majhenič)

Kolodvorska cesta, Masljeva ulica, Ljubljanska cesta in Ulica Matije Tomca ter makadamsko parkirišče ob Zdravstvenem domu Domžale – Mestni trg

Na parkirnih mestih na Kolodvorski cesti, Masljevi ulici, Ljubljanski cesti in Ulici Matije Tomca ter na manjšem makadamskem parkirišču južno ob zdravstvenem domu bo po uvedbi plačljivega parkiranja potrebno plačati parkirnino vsak delavnik med 7. in 17. uro. Cena parkiranja bo 0,60 EUR za vsako začeto uro, parkirnino pa bo možno poravnati na uličnih parkomatih ter preko mobilne aplikacije EasyPark. Na omenjenih ulicah in parkirišču bodo imetniki letnih dovolilnic lahko parkirali brez dodatnega plačila vse dni v tednu in ob vseh urah.

Makadamsko parkirišče med tržnim prostorom in TUŠ supermarketom

Uvoz na parkirišče pri tržnem prostoru in izvoz iz parkirišča bosta možna zgolj iz smeri Karantanske ceste, pri avtomatskih zapornicah. Uvoz in izvoz bosta opremljena z video nadzorom, preko katerega se bo izvajal obračun časa parkiranja. Čas vstopa na parkirišče bo zabeležen prek video nadzora in voznik ob vstopu ne bo prejel parkirnega listka. Na tem parkirišču bo potrebno plačati parkirnino vsak dan med 7. in 17. uro, tudi ob sobotah, nedeljah in praznikih. Prva ura bo brezplačna, cena vsake nadaljnje začete ure pa bo 0,50 EUR na uro. Parkirnina se bo obračunala ob izstopu pri zapornici in jo bo voznik lahko poravnal kar iz vozila. Plačilo bo možno z gotovino ali bančnimi karticami. Po 17. uri in do 7. ure zjutraj bo parkiranje na tem parkirišču vse dni brezplačno, kljub temu pa se bo z zapornicami in video nadzorom izvajala kontrola vstopa in izstopa s parkirišča.
Za imetnike letnih dovolilnic brezplačno parkiranje na tem parkirišču med 7. in 17. uro ne bo možno.

Pridobitev letnih dovolilnic za parkiranje

Postopek, vsebina vloge in podrobnejša pojasnila v zvezi s pridobitvijo letne dovolilnice za parkiranje na območju Kolodvorske ceste, Masljeve ulice, Ljubljanske ceste in Ulice Matije Tomca ter na makadamskem parkirišču južno ob zdravstvenem domu so objavljeni na spletni strani Občine Domžale (https://www.domzale.si/objava/825108). Vlagatelji bodo vloge za dovolilnice lahko vlagali do 15. oktobra 2023. Odlok, ki ga je Občinski svet Občine Domžale sprejel junija 2023, določa, da lahko za letno dovolilnico zaprosijo le osebe s stalnim prebivališčem znotraj območja med Kolodvorsko cesto, Ljubljansko cesto, Masljevo ulico in Ulico Matije Tomca (t.i. cona 1) in ki imajo vozilo. Oseba lahko zaprosi za največ eno dovolilnico na stanovanje. Izdaja letnih dovolilnic ni predvidena za pravne subjekte, ki imajo svoje poslovalnice znotraj tega območja, niti ne za zaposlene v storitvenih dejavnostih in javni upravi.
Letna dovolilnica ne bo pomenila rezervacije parkirnega mesta, temveč zgolj možnost parkiranja na plačljivih površinah proti plačilu letne takse za dovolilnico, ki znaša 50 EUR. Poleg tega bo moral vlagatelj pri vložitvi vloge poravnati tudi znesek upravne takse.

Odloka o proračunih Občine Domžale za leti 2024 in 2025

Občina Domžale v predlogu proračuna za leto 2024 v prvi obravnavi načrtuje 35,3 mio EUR prihodkov in 52,1 mio EUR odhodkov. Celoten primanjkljaj na koncu leta 2024 načrtujemo pokriti s presežki iz preteklih let. V proračunu za leto 2025 v prvi obravnavi ostajajo načrtovani prihodki na nivoju predhodnih let, načrtovane odhodke pa v primerjavi z letom 2024 povečujemo za 4%. V drugi polovici leta 2025 načrtujemo morebitno zadolževanje v višini slabih 10 mio EUR, in sicer za pokrivanje investicijskih projektov, v kolikor bo to nujno potrebno.

Vodja Oddelka za finance in gospodarstvo mag. Marjeta Podpeskar Omahen. (Foto: Rok Majhenič)

“Proračuna za leti 2024 in 2025 sta razvojno naravnana. Občinski svet Občine Domžale je v prvi obravnavi sprejel oba odloka o proračunu Občine Domžale za leti 2024 in 2025. V letu 2024 več sredstev v proračunu namenjamo za izobraževanje in šport, v letu 2025 pa za izobraževanje in prometno infrastrukturo. Pomembna projekta sta širitev Zdravstvenega doma Domžale in nujno potrebna obnova domžalskega bazena, ki bosta podrobneje predstavljena svetnikom in o katerih se bodo svetniki odločali na prihodnjih sejah,” je povedala vodja Oddelka za finance in gospodarstvo mag. Marjeta Podpeskar Omahen.

Predloga proračunov za leto 2024 in 2025 sta objavljena na spletni strani Občine. Do 17. oktobra lahko zainteresirana javnost poda svoje predloge, do katerih se bo Občina opredelila pred drugim branjem obeh proračunov.

Podžupan Matej Primožič. (Foto: Rok Majhenič)

Podžupan Občine Domžale Matej Primožič je nato predstavil še uvedbo participativnega proračuna, ki predstavlja mehanizem vključevanja občanov v pripravo in porabo dela proračuna. Občanke in občani bodo lahko neposredno odločali, za kaj bi namenili proračunska sredstva – s svojimi predlogi, o katerih se bo glasovalo. Na oktobrski seji Občinskega sveta Občine Domžale bo predstavljen Odlok o participativnem proračunu v prvem branju. V letu 2024 bo Občina Domžale namenila za porabo 150.000 EUR za predloge splošne javnosti, sčasoma pa načrtujemo tudi participativni proračun za mlade.

Miha Ulčar; Foto: Rok Majhenič

 

Tagi