Sršenja matica zalega v čmrljaku

Že nekaj zadnjih let se veliko govori o čebelah, njihovi koristnosti pri opraševanju in pridelovanju medu. Manj pa vemo o drugih opraševalcih, kamor sodijo tudi divje čebele in čmrlji. Še posebej čmrlji so, kar se tiče opraševalcev, v javnosti res zelo zapostavljeni.

Viktor Svetlin, čebelar iz Čebelarske družine Vir pri Domžalah se je odločil za postavitev čmrljaka v domačem vrtu. Postavil je tri čmrljake. Ker je hotel vedeti, kako čmrlji živijo, se je dobro poučil o njihovi vzreji. Na svojem vrtu ima posajene rastline, ki čmrljem zagotavljajo hrano prav v času, ko jo potrebujejo. »Čmrlji imajo daljši rilček kot čebele in lahko srkajo tudi na cvetovih, ki jih čebele sicer ne dosežejo, recimo na zvončnicah. Tako da oprašujejo nekatere rastline, ki jih čebele ne,« je poudaril pomembnost čmrljev za opraševanje in dodal: »Pa še od trikrat do petkrat hitrejši so pri nabiranju medičine kot čebele. Čmrlji živijo tudi na visokih nadmorskih višinah, kjer se pasejo na planinskih travnikih.«

V Sloveniji jih živi od 30 do 35 vrst čmrljev. Nekatere vrste so skrite v zemlji, druge vrste pa si gnezda naredijo na travnikih. Prvi čmrlji, ki letajo spomladi, imajo gnezda v zemlji, saj je zemlja toplejša in so bolje zaščiteni pred nepredvidljivim spomladanskim vremenom. Travniški čmrlji si gnezdo iz mahu naredijo med travo in so bolj izpostavljeni pomladanskemu hladnemu vremenu. Zato je tudi Viktor naredil tri navadne lesene čmrljake ter jih obložil z mahom. Spomladi je ujel matico čmrlja ter ji uredil lepo »domovanje« v obloženem čmrljaku. V plastični pokrovček je dodal nekaj medu ter zaprl matico čmrlja za tri dni v čmrljak. Po treh dneh se vidi, če je matica čmrlja oblikovala mah v gnezdo, če bo ostala ter oblikovala svojo kolonijo čmrljev. Če ne, bo pač odšla v drugo domovanje.

Pred kratkim pa je Viktor opazil, da je pred čmrljakom raztresenega nekaj mahu, ki ga je pred kratkim nastavil v čmrljak. Ko je previdno dvignil pokrov, pa je bil nemalo presenečen. V čmrljaku je bila sršenja matica, ki je že oblikovala gnezdo, v njem pa je bila že zalega sršena, tako imenovane žerke, ki se bodo čez nekaj časa zabubile, iz njih pa se bodo izlegli sršeni. Tako smo mi ekskluzivno posneli reportažo o priletu sršenje matice v čmrljak ter hranjenje sršenje zalege, žerke.

V nadaljevanju smo si ogledali tudi čebelnjak, ki ga ima Viktor postavljenega doma. S čebeljimi maticami, ki jih sam vzreja doma, je popolnil čebelnjak z mladimi družinami, tudi z rojem čebelj, ki ga je predvčerajšnjim ogrebel med bloki v Domžalah, o čemer smo že poročali na našem portalu. Z njimi je napolnil en panj, čebele pa že pridno nabirajo medičino, ki jo nosijo v panj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi