Športne igre mladih v Domžalah

V domžalskem športnem parku so 28. maja 2024, dopoldan potekale Športne igre mladih, na katerih so sodelovali otroci iz domžalskih vrtcev in šol. Po prihodu in registraciji sta mlade športne navdušence nagovorila podžupan Občine Domžale Borut Ernestl in direktor Športnih iger mladih Boris Mikuž. Otroke je spremljala tudi maskota Viktor, ki je skupaj s podžupanom Ernestlom prižgal olimpijski ogenj. Po kratkem ogrevanju, ki so ga vodili kar otroci, so se začele preizkušnje na raznolikih športnih postajah in poligonih.

Športne igre mladih so največja amaterska športna prireditev v Evropi, kjer je v 27 letih delovanja nastopilo 2.760.000 otrok in mladih iz treh držav – Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije. To je prireditev, ki otrokom omogoča, da se popolnoma brezplačno udeležijo strokovno organiziranih tekmovanj v 10 športnih panogah: mali nogomet, košarka, rokomet, odbojka, odbojka na mivki, tenis, namizni tenis, šah, graničar in atletika – tek na 60 metrov.

Vse aktivnosti potekajo pod okriljem Mednarodnega olimpijskega komiteja, Evropske komisije, UEFA, MOK, FIFA, FIDE, FIBA ​​in pod visokim pokroviteljstvom vlad vseh sodelujočih držav. Plazma Športne igre mladih niso le športni dogodek, so festival športa, kjer se na enem mestu zberejo otroci in mladi, željni igre, druženja in tekmovanja.

Izjave in vtisi sodelujočih otrok na Športnih igrah mladih:

  • “Levček Viktor je pogumen. Je imel palico in je ogenj prižgal.”
  • “Sem dobil petko, ko sem bil prvi, ko sem tekel.”
  • “Skakala sem kot opica po ploščicah in bila sem tiger, ko sem šla po rokah in nogah.”
  • “Tako sem hitro tekel, da se na koncu nisem mogel ustaviti.”
  • “Smo šli peš na stadion, pa so nam gospe govorile, da smo luštni, vsi oranžni.”
  • “Piškote smo dobili. Sem že vse pojedla.”

Izjava županje Občine Domžale mag. Renate Kosec:

“V Domžalah vedno znova potrjujemo, da smo športno mesto. Vesela sem, da so tudi domžalski otroci del velike zgodbe Športnih iger mladih, ki so več, kot samo šport. Otroci potrebujejo gibanje, reševanje izzivov, druženje in sklepanje novih prijateljstev.  Vse to ponujajo Športnih iger mladih, zato smo na Občini Domžale skupaj z Zavodom za šport in rekreacijo Domžale z veseljem podprli ta projekt in tako storili »korak za boljšo prihodnost«. Čestitke vsem, ki ste sodelovali na igrah in pri njihovi izvedbi.«

Izjava Borisa Mikuža, direktorja Plazma Športnih iger mladih:

»Plazma Športne igre mladih so zasnovane z vizijo povezovanja mladih skozi šport, kjer lahko otroci in mladostniki razvijajo svoje talente, krepijo medsebojno sodelovanje in se učijo pomembnih življenjskih vrednot. Telemachov dan športa je izjemna priložnost, da se mladi preizkusijo v različnih športnih disciplinah in hkrati spoznavajo pomen trajnostnega razvoja. Zelo me veseli, da skupaj s Telemachom in lokalnimi skupnostmi ustvarjamo okolje, kjer je vsak otrok dobrodošel, da se izrazi skozi šport in se ob tem zabava. Verjamemo, da so tovrstni dogodki ključni za spodbujanje zdravega načina življenja in trajnostnega razmišljanja med mladimi generacijami.«

Avtor: Občina Domžale, Foto: Občina Domžale

 

Tagi