Spominska slovesnost v Hrastniku pod Limbarsko goro

V soboto, 22. julija 2023, je Občina Moravče v Hrastniku pod Limbarsko goro organizirala spominsko slovesnost pred spomenikom žrtvam okupatorjevega zločina. 20. julija 1942 so posebne enote nemške policije iz Kamnika, Domžal in Moravč z vseh strani vas obkolile.

Okupatorski napadalci so ločili zbrane moške od žensk in otrok. Devet zvezanih moških, starih od 30 do 81 let, so zaprli v skedenj, nekatere mučili, zatem pa skedenj zažgali. Podivjani okupator je izvršil zverinski vojni zločin brez primere. Vas so oropali in požgali, žene in otroke pa so izselili in jih odpeljali v koncentracijska taborišča v Nemčijo. Toda odpor proti okupatorju je prerasel v osvobodilno gibanje, kjer je svoje vidno mesto imela tudi Moravška četa in pozneje bataljon. Svoboda, čeprav pristriženih peruti, je bila spomladi  leta 1945 izbojevana.

Slavnostni govorec, župan dr. Milan Balažic, je svoj nagovor zaključil z besedami: »Tudi letos se spoštljivo poklonimo tem in vsem žrtvam morije druge svetovne vojne. Prav zaradi zla, ki ga povzroča vojna, moramo etično in civilizacijsko priznati vse vojne zločine, ki nas povežejo v skupni bolečini. Bolečini zgodovinskega spomina, ki nas vse Slovence druži. Tako kot nas je povezala mogočna želja pred 32 leti. Bili smo prisiljeni doživeti še eno vojno – vojno za samostojno Slovenijo. Čeprav je bila kratka, smo v njej zmagali. Enotni. Ponosni. Zmagoviti. Žrtve vseh naših vojn, puntov in odporov – so vtkane v današnji čas, ki ga zaradi njih živimo svobodno. Nikoli jih ne bomo pozabili. In nikoli dovolili, da se to gorje ponovi. Vojna v Ukrajini nas opozarja, da je tudi danes kaj takega mogoče. Zato je pomembno, da delamo za mir, hkrati pa smo – skupaj z zavezniškimi državami – pripravljeni na obrambo naših vrednot. Vrednot NOB in osamosvojitvene vojne.«

Spominske slovesnosti so se udeležili podžupan Ivan Vidic, občinski svetnik in svetovalec župana za vrednote NOB Stanislav Ravnikar in predstavniki ter praporščaki Zveze borcev Domžale in Lukovica. Po polaganju venca je sledilo prijetno druženje.

Karin Božič Zupančič; Foto: arhiv Občine Moravče

 

Tagi