Slovenska vojska vabi na dneve odprtih vrat

Slovenska vojska organizira dneve odprtih vrat svojih vojašnic in vadišč ter s tem izreka dobrodošlico državljankam in državljanom. Gre za niz dogodkov v okoljih, kjer izvaja različna usposabljanja.

Po podatkih Slovenske vojske, le-ta praznuje svoj dan 15. maja, na podlagi sklepa Vlade Republike Slovenije, iz leta 1995. Na ta dan pred 33 leti so slovenski naborniki začeli vojaški rok služiti le v Sloveniji. V dveh učnih centrih takratne Teritorialne obrambe — 710. učnem centru v Pekrah pri Mariboru in 510. učnem centru na Igu pri Ljubljani — je v prvi generaciji služilo 120 oziroma 180 slovenskih nabornikov.

Dan Slovenske vojske je posvečen počastitvi slovenske vojske, njenim dosežkom, zgodovini in pomemben tako za krepitev nacionalnega ponosa kot za boljše razumevanje in spoštovanje vloge vojske pri varovanju suverenosti in prispevanju k mednarodnemu miru in varnosti.

Dan Slovenske vojske je zato dan ohranjanja vrednot iz slovenske vojaške zgodovine, še posebno vrednot osamosvojitvenih prizadevanj. Ob tej priložnosti vojašnice po vsej Sloveniji tradicionalno odpirajo svoja vrata. Slovenski vojakinje in vojaki obiskovalce tudi letos vabijo k ogledu opreme, oborožitve ter statičnih in dinamičnih prikazov:

Slovenska vojska z omenjenimi dogodki javnosti sporoča, da njene pripadnice in pripadniki opravljajo pomembno poslanstvo za celotno državo ter vse njene prebivalce. Pri tem je ključna njihova izurjenost, ki jo pridobivajo na  vadiščih in streliščih, v domačem in tujem okolju, še posebno na OSVAD Postojna, kjer se izvajajo najbolj zahtevne oblike usposabljanj.

Svoje poslanstvo Slovenska vojska opravlja na podlagi ustavnih in drugih zakonskih določb. Poverjena ji je naloga obrambe Republike Slovenije in vodenja oboroženega boja, nudi pa tudi pomoč ob naravnih in drugih nesrečah. Za izvajanje tovrstnih nalog je nujno redno usposabljanje.

Najširša podpora javnosti ter dobro in transparentno sodelovanje z lokalnimi skupnostmi in njihova podpora, so za Slovensko vojsko ključnega pomena. Slovenska vojska zato tudi letos odpira vrata svojih vojašnic ter nekaterih vadišč in strelišč za javnost.

Vabljeni na ogled.

 

Nina Orehek, Foto: VU VI. r. Luka Mitrović

Tagi