Slovenska bakla se je na poti do Pariza ustavila tudi v Lukovici

Tudi Občina Lukovica se je pridružila projektu pred začetkom olimpijskih iger v Parizu, da bi promovirala ne samo olimpijsko gibanje in njegove vrednote ampak tudi promocijo športa in ob tem podprla slovenske olimpijce, ki bodo Slovenijo zastopali na poletnih olimpijskih igrah v Parizu.

Slovenska bakla na poti po Sloveniji širi vrednote olimpizma in jekleno voljo, kar so dokazali tokratni tekači in možje na vozičkih, ki so ponesli baklo v častni krog okoli trga v Lukovici. Med tekače so se poleg osnovnošolcev uvrstili še uslužbenci Občine, člani NK Črni graben, hokejisti HK Prevoje, ki so razdaljo premagali na rolkah. Čeravno se šah odvija za mizo so tudi člani šahovskega društva odtekli svoj krog za njimi pa niso čisto nič zaostajali člani PD Blagovica.

Bakla je simbol olimpizma in prinaša geslo »Citius. Altius. Fortius.« (Hitreje. Višje. Močneje), ki ga je izrekel dominikanski škof Henri Didon. Baklo so izdelali v jeklarni SIJ Metala v Ravnah na Koroškem in je izdelana iz recikliranega nerjavečega jekla in bukovega lesa. Oblika in izbor materialov sta prepletena z močno simboliko: reciklirano nerjeveče jeklo kot simbol trdnosti in trajnosti ter bukov les kot simbol modrosti in samozavesti. Plamenico zaključuje krona v silhueti Triglava. Ročaj iz bukovega lesa objema pet olimpijskih krogov, simbolov povezovanja. Plamen v kroni širi svetlobo, simbol upanja in vrednote olimpizma in jekleno voljo ter strmi k boljšemu jutri.

Na osrednjem trgu v Lukovici je zbrane nagovorila tudi županja mag. Olga Vrankar, ki se zaveda, da ne krepimo le olimpijskega duha ampak tudi spodbujamo naše športnike in športnice, ki bodo nastopali na OI v Parizu. Pozdravila je še Tomaža Cerarja in Emila Močnika, ki sta z vztrajno voljo premagala ovire in sta danes med nami in ponesla baklo v častni krog.

Od 26. julija do 11. avgusta bomo navijali za naše olimpijke in olimpijce.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi