Slovenija v Evropi – Tanja Fajon: »Čas je za novo Evropo«

Občinska organizacija Socialnih demokratov (SD) Domžale, je v torek, 13. maja 2014, v domžalskem domu organizirala okroglo mizo na temo Slovenija v Evropi. Kot gosta sta sodelovala kandidata za evropskega poslanca na listi SD, Tanja Fajon in dr. Patrik Vlačič.

Najprej je vse prisotne pozdravil predsednik Občinske organizacije Socialnih demokratov Domžale, Uroš Breznik, ki je med drugim povedal, da ljudje preveč podcenjujemo evropske volitve in da se ne zavedamo, da je vpliv Evropske unije na Slovenijo izredno velik. Dodal je še, da si želi, da bi se podobne okrogle mize na različne teme, večkrat odvijale v Domžalah.

Tanja Fajon, ki pravkar zaključuje svoj prvi mandat evropske poslanke je najprej predstavila glavne vsebinske poudarke Manifesta Evropskih socialistov (PES) »Za novo Evropo.« Med drugim je povedala, da je čas za Socialno demokracijo v Evropi. Čas je za Evropo, ki bo temeljila na miru, solidarnosti in enakopravnosti. Poskrbeti je potrebno, da ima človek delo in s tem zagotovljeno svojo osnovno eksistenco. Dejala je tudi, da za mnoge stvari preveč krivimo Bruselj. Po njenih besedah pa smo za mnogo stvari odgovorni sami. Brezposelnost je načela naše vrednote in po nekaterih evropskih državah se že pojavljajo skrajne stranke, kar lahko v skrajnosti pripelje do tega, da bodo glasovali proti Evropi.

Dr. Patrik Vlačič, (minister za promet v času Pahorjeve vlade) je povedal, da bi se bilo potrebno zamisliti nad dejstvom, da se je v desetih letih iz Slovenije izselilo 40.000 ljudi, predvsem mladih izobraženih ljudi. Tu bi bilo potrebno najti mehanizme, da jih obdržimo doma. Na vprašanje kako zagotoviti, da bi bil finančni sektor v službi gospodarstva in ne obratno, je dr. Vlačič dejal, da evropski socialisti zagovarjajo, da bi morale finančne institucije delovati po pravilih. Prav zaradi tega, ker imajo pri tem proste roke, je prišlo do svetovne krize. Pri tem v PES in SD poudarjajo, da bodo to zagotovili v primeru zmage na volitvah. Fajonova je ob tem povedala, da v PES in SD zagovarjajo davek na finančne transakcije, kar bi pripeljalo do nadzora in preprečilo finančne špekulacije. Prav tako zagovarjajo industrializacijo Evrope in da se vlaga tja, kjer so priložnosti.

Kje si želimo več Evrope?
Fajonova je povedala, da Evropska Unija na žalost nima enotne in močne zunanje politike, kar se vidi v trenutnem odzivu EU na krizo v Ukrajini. Po njenih besedah bi bilo potrebno EU na določenih področjih na dolgi rok narediti bolj skupno, tam kjer je potrebno in kjer si želimo več Evrope. Eden izmed takšnih skupnih ciljev, ki deluje zelo dobro, je recimo v enotnem gospodarskem prostoru. Primer kje je premalo skupne Evrope pa je v tem, da države članice med seboj niso solidarne.

Oba sogovornika sta še povedala, da v Sloveniji odkar smo vstopili v Evropsko Unijo (2004), nimamo več nobene strateške vizije. Vizije, ki bi nas poenotila in strnila s skupnim pogledom v prihodnost in s ciljem, da bi ljudje dobro živeli.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov
Tagi