Slovenija se bo ponovno obarvala vijoličasto

19. novembra obeležujemo Svetovni dan raka trebušne slinavke. Naša Občina bo podprla dejavnosti ozaveščanja z namenom, da bi čim več ljudi izvedelo za to bolezen, se seznanilo s simptomi in bi tako po svojih močeh prispevali k zgodnejšemu odkrivanju, saj bolezen še vedno terja previsok davek.

Vsako leto pri nas zboli čez 400 ljudi, visoka je tudi smrtnost. Pozorni bodimo, če opazimo znake, kot so: splošno slabo počutje, bolečina v žlički in/ali v sredini hrbta, izrazita nepojasnjena izguba telesne teže, svetlo blato, zelo temen urin. Bolezen je zelo zahrbtna, saj pet let po diagnozi živi le še okoli pet odstotkov obolelih. Čas je, da to žalostno statistiko spremenimo.

V znak prizadevanj za širjenje zavedanja o pomenu zgodnjega odkrivanja raka trebušne slinavke se pridružujemo gibanju, ki bo potekalo v številnih državah po Evropi in svetu – našo občinsko stavbo bomo osvetlili v vijoličasto barvo in s tem podprli kampanjo, s katero je v slovenskem prostoru začelo Združenje EuropaColon Slovenija, ki zastopa bolnike z raki prebavil, tudi z rakom trebušne slinavke. Na današnji dan bodo tako osvetljene še številne druge stavbe v več kot 30 državah po vsem svetu.

Drage občanke in občani, prijazno vam svetujemo, da ste pozorni na znake in se v primeru naštetih težav čim prej obrnete na svojega izbranega zdravnika.

Bodite zdravi.

Občina Domžale, Urad župana

 

Tagi