Skupno sporočilo župana Občine Moravče dr. Milana Balažica in okoljevarstvenika Antona Komata

Danes, 9. decembra 2020, je župan Občine Moravče dr. Milan Balažic sprejel svojega svetovalca za okolje, prvo ime slovenske okoljevarstvene stroke, Antona Komata. Ta mu je predal najnovejšo analizo prisotnosti težkih kovin v Moravški dolini.

To analizo bosta v bližnji prihodnosti predstavila slovenski javnosti, saj alarmantno in še enkrat dokazuje dvoje: prvič, da je podjetje Termit skrajno neodgovorno v Moravški dolini zakopavalo strupene odpadke, ki se še naprej v nevarnih količinah izcejajo po dolini (predvsem po porečju Drtijščice in v Gradiškem jezeru); in drugič, da ekstremno presežene vrednosti težkih kovin neposredno in negativno vplivajo na zdravje moravških ljudi. Ob naraslih vodah pa se strupene snovi prelivajo tudi v porečje Kamniške Bistrice in Save.

Župan dr. Milan Balažic je skupaj z Antonom Komatom ob tej priložnosti znova pozval Ministrstvo za okolje in ARSO, da takoj ukrepa s prepovedjo škodljivega delovanja Termita, ki še naprej zakopava strupe in temu podjetju odredi sanacijo vseh odprtih ran Moravške doline. Gre za našo zdravo prihodnost in zeleno prihodnost naših otrok.

Občina Moravče

 

Tagi