Sanacija po poplavah se v občini Domžale uspešno nadaljuje

Po poplavah, ki so prizadele večji del Slovenije v začetku avgusta, je Občina Domžale skupaj s Štabom Civilne zaščite Občine Domžale ter s pomočjo pristojnih ministrstev, direkcij, institucij in organizacij pristopila k sanaciji poškodb na več lokacijah v občini.

Zaradi močnih padavin se je občutno povišal vodostaj in povečal pretok Kamniške Bistrice. Reka je s seboj prinesla kar nekaj naplavin, kar je na območju občine Domžale povzročilo razlivanje reke iz struge, ustvarjanje novih strug, poškodbe na rekreacijski osi ob Kamniški Bistrici ter na železniškem mostu pri Papirnici Količevo in mostu na regionalni cesti Želodnik – Trzin. Poplavljanje reke je neposredno ogrožalo varnost in premoženje prebivalcev na več lokacijah vzdolž Kamniške Bistrice, predvsem v naseljih Homec – Nožice in Bišče, poplave pa so prizadele tudi naselje Depala vas.

Sanacijska dela trenutno potekajo na več lokacijah v občini. Na severnem delu občine v naselju Nožice, kjer je prišlo do razlivanja Kamniške Bistrice, so v fazi intervencije posredovali gasilci Centra za zaščito in reševanje Domžale, prostovoljska gasilska društva Gasilske zveze Domžale, Gasilske zveze Moravče in Gasilske zveze Lukovica ter drugi prostovoljci, ki so prebivalcem pomagali pri črpanju vode in odstranjevanju mulja iz objektov. Pomoč je bila zagotovljena tudi v Depali vasi. Na lokacijah, kjer je bilo prizadeto širše območje, je bil s pomočjo pristojnih služb urejen odvoz odpadkov, ki so nastali zaradi poplav. V naselju Homec – Nožice se je odvoz izvajal še v tem tednu, z današnjim dnem pa zaključujemo z interventnim odvozom kosovnih odpadkov, zato lahko občani morebitne druge odpadke oddajo na Centru za ravnanje z odpadki Dob brez dodatnih stroškov.

Zajezitev iztekanja Kamniške Bistrice s skalami v Nožicah. Foto: arhiv Občine Domžale

Nadomeščanje poškodovanih mostov z začasnimi

Poplave so v občini Domžale najbolj poškodovale most čez Kamniško Bistrico na Viru, zato je bilo potrebno most zapreti za ves promet. Štab Civilne zaščite Občine Domžale je na podlagi strokovne statične presoje odredil popolno zaporo, kmalu zatem pa je bilo s pomočjo pristojnih državnih služb urejeno čiščenje mostu in priprava vsega potrebnega za namestitev začasnega mostu, ki bo razbremenil prometno obremenjen center Domžal. Nadomestni most bo predvidoma urejen do konca avgusta.

Na Upravo za zaščito in reševanje ter v vednost predsedniku vlade in resornim ministrom je bil poslan dopis v zvezi z nadomeščanjem mostu čez Kamniško Bistrico na lokaciji Videm – Beričevo s pontonskim mostom. Le ta bi zagotovil ustrezno rešitev za ponovno povezavo širšega območja Zasavja z osrednjo Slovenijo, še posebej za tovorni promet. Dopis so podpisali županja Občine Domžale ter župani Občin Dol pri Ljubljani, Hrastnik, Litija, Šmartno pri Litiji, Trbovlje in Zagorje ob Savi.

Čiščenje mostu čez Kamniško Bistrico na Viru. Foto: arhiv Občine Domžale

Ukrepi na povodju Kamniške Bistrice

Na povodju Kamniške Bistrice smo bili na različnih lokacijah znotraj več občin priča poplavnim, erozijskim in plazovnim dogodkom. Župani Občin Cerklje na Gorenjskem, Dol pri Ljubljani, Kamnik, Komenda, Mengeš, Moravče, Trzin ter županji Občin Domžale in Lukovica so na Urad predsednice Republike Slovenije, Vlado Republike Slovenije ter Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje naslovili pobudo za vzpostavitev skupne tehnične pisarne za koordinacijo in usklajevanje priprave in izvedbe sanacijskih ukrepov na povodju Kamniške Bistrice, ki bi skrbela za kakovostno in hitro izvedbo sanacije in s tem zaščito pred ponovnim ogrožanjem ljudi in premoženja.

Na območju Nožic in Bišč so bili ob Kamniški Bistrici že izvedeni protipoplavni ukrepi, ki jih še naprej izvajajo pristojne državne službe. V Nožicah je urejen nasip s skalami, ki je preprečil nadaljnje izlivanje reke izven svoje struge. V Biščah smo pristopili k reševanju spodjedanja brega, ki je predstavljalo neposredno nevarnost za tamkajšnje prebivalce. V sodelovanju z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje je na lokaciji dvakrat posredoval helikopter Boeing Chinook iz Španije in poskusil zajeziti spodjedanje s pomočjo betonskih preklad, vendar zaradi močnega toka reke in nestabilnega terena posredovanje ni bilo uspešno. Zajezitev spodjedanja se je zato nadalje urejala z odstranjevanjem nanosov peska in uspešno preusmeritvijo Kamniške Bistrice v staro strugo, s tem pa je bila zaustavljena neposredna nevarnost novega spodjedanja brega. Dela v Biščah bodo potekala še naprej, da se zagotovi dolgoročna zaščita pred poškodbami terena v primeru ponovnega porasta reke.

Urejanje struge Kamniške Bistrice v Biščah. Foto: arhiv Občine Domžale

Drugi ukrepi na območju občine Domžale

Zaradi popolne zapore mostu čez Kamniško Bistrico na Viru in uvedbe obvozov so bili na najbolj obremenjenih cestnih odsekih prilagojeni intervali semaforjev. Zastoji, ki trenutno nastajajo na območju centra Domžale predvsem v času prometnih konic, bodo dodatno razrešeni tudi s postavitvijo začasnega mostu.

Med močnim deževjem je zaradi podrtega drevesa prišlo tudi do poškodbe mostu čez Kamniško Bistrico na Podrečju. Ograja na mostu, ki je bila poškodovana, je že sanirana, zato je most normalno prehoden.

Posredovanje helikopterja Boeing Chinook v Biščah. Foto: arhiv Občine Domžale

Spremljanje napredka sanacije in nadaljnje aktivnosti    

Predstavniki Občine Domžale so še vedno redno prisotni na terenu in v stiku s prebivalci, ki so jih poplave najbolj prizadele. Sanacijska dela najbolj intenzivno potekajo na območju Nožic in Bišč, kjer se ureja struga Kamniške Bistrice ter pri mostu na regionalni cesti Želodnik – Trzin, kjer se pripravlja vse potrebno za namestitev začasnega mostu. Kljub temu, da posledice poplav še niso v celoti odpravljene, je županja Občine Domžale, mag. Renata Kosec, optimistična glede okrevanja: »Pohvaliti moram dobro sodelovanje Občine Domžale z državnimi institucijami – Ministrstvom za obrambo, Upravo RS za zaščito in reševanje, Ministrstvom za infrastrukturo, Direkcijo RS za infrastrukturo, Ministrstvom za naravne vire in prostor, Direkcijo RS za vode, in drugimi pristojnimi službami, ki so se zelo hitro odzvale na potrebe v naši občini. Verjamem, da bomo tudi v prihodnje z njimi dobro sodelovali, da zagotovimo dolgoročno varnost za naše občane in njihovo premoženje. Na tem mestu bi se še enkrat zahvalila vsem, ki so na kakršenkoli način pomagali v kriznih trenutkih in vse pozvala k strpnosti, saj bodo sanacijska dela trajala dlje časa.« Obenem še vedno velja opozorilo zaradi obstoječih poškodb terena, ki so nastale s poplavami, zato vse pozivamo, da v izogib morebitnim nezgodam upoštevajo navodila in postavljene zapore na več odsekih ter s tem omogočijo nemoteno delo ekipam na terenu.

Na spletni strani Občine Domžale lahko vsi, ki so na objektih utrpeli škodo zaradi poplav, škodo prijavijo preko obrazca in ga oddajo na vložišču oz. preko elektronske pošte. Komisija bo z ogledi in oceno škode pričela prihodnji teden, pri čemer bodo vsi, ki so škodni obrazec oddali, o terminu ogleda predhodno obveščeni.

Z namenom zagotavljanja čim bolj učinkovite sanacije poškodb in boljše koordinacije projektov se Občine Domžale povezuje tudi z drugimi Občinami in je aktivna članica Skupnosti občin Slovenije, ki se bo danes, 18. avgusta, sestala na temo popisa škode in stroškov sanacije po poplavah.

Občina Domžale

 

Tagi