Sanacija po poplavah v občini Kamnik

Občina Kamnik: Sanacijska obnova vodotokov in hudournikov po poplavah

Na območju Občine Kamnik poteka več delovišč sanacijskih obnov vodotokov in hudournikov. Direkcija Republike Slovenije za vode na podlagi izdelanega plana sanacije za izvedbo ureditev vodotokov po poplavah,  skupaj s podjetje Hidrotehnik d. o. o., ter podizvajalci izvaja sanacijo po poplavah. Z urejanje in sanacijami vodotokov po poplavah se v prvi vrsti zagotavlja večja pretočnost, čiščenje naplavin in plavja ter zavarovanja poškodovanih brežin vodotokov. Direkcija Republike Slovenije za vode je pripravila posebno aplikacijo, preko katere lahko spremljate delovišča koncesionarja v občini Kamnik.

Sanacija plazov

Po katastrofalnih poplavah v mesecu avgustu 2023 smo takoj aktivno pričeli z iskanjem strokovnjakov geologov, gradbenikov, statikov za izvedbo intervencijskih sanacij plazov, ki ogrožajo hiše, v katerih občani ne morejo živeti oz. so bile v poplavah porušene. Vsi pozvani strokovnjaki so se na naše prošnje odzvali in prišli na teren. Strokovnjaki po prvem ogledu podajo priporočila in usmeritve za izdelavo popisa za izvedbo naročila za izbiro projektanta za sanacijo. Projektanti po prejemu naročila takoj začnejo z izvedbo geoloških raziskav, ki so pogoj za izdelavo kakovostnih sanacijskih načrtov. Vsak projekt moramo pred izvedbo posredovati v potrditev na Državno tehnično pisarno. Po potrditvi je izpolnjen pogoj, da lahko izvedemo naročilo, in da bomo za predmetno urgentno sanacijo prejeli tudi državna sredstva z naslova sanacij.

V Košišah dela potekajo v polnem teku, in sicer z oblikovanjem odlomnih robov, izdelavo drenažnih reber, izdelavo pasivnih sider in vgradnjo mrež.

V Stahovici je zaščitni oporni zid zaključen. Izvesti je potrebno še odvod drenaže v meteorno kanalizacijo.

Evidenčno naročilo za izbiro izvajalca sanacije plazu v Lanišah je bilo zaključeno. V teku je podpis pogodbe za izvedbo del.

Tekoče se izvajajo tudi evidenčna naročila za strokovni nadzor nad izvedbo in koordinacijo varstva in zdravja pri delu na gradbišču.

V pregled in recenzijo je bilo posredovanih več projektov za katere čakamo recenzijsko poročilo in odobritev.

Glede na prejete recenzije s strani Državne tehnične pisarne projektanti izvajajo popravke in odgovore.

Za sanacijo plazov v Bistričici ter Potoku v Črni je bila na Državno tehnično pisarno posredovana dopolnjena projektna dokumentacija in podani odgovori na recenzijska vprašanja. Čakamo na potrditev recenzentov.

Za izvedbo sanacije za objekti v Zagorici nad Kamnikom je v teku podpis pogodbe z izbranim izvajalcem in začetek del.

V teku so izdelave projektov sanacije za plazove, ki so v različnih fazah izdelave v naseljih Laniše, Kamniška Bistrica, Stolnik,  Stahovica, Krivčevo, Košiše, Zgornje Stranje, Žale, Zakal, Snovik, Poreber, Žaga, Podgorje, Kršič, Briše, Županje Njive, Stari grad, Hrib pri Kamniku ter več lokalnih cestah.

Ogledi z geologi in predstavniki Občine Kamnik za izvedbo sanacijo se tekoče izvajajo glede na prioritete in glede na poslabšanja stanja na posameznem plazu in obvestilu občanov.

Sproti se z lastniki zemljišč, kjer potekajo sanacije, dogovarjamo in sklepamo pogodbo o ureditvi medsebojnih razmerij.

Aktivira je tudi ekipa Zavoda za gradbeništvo, ki je opravila prve oglede po katastrofalnih poplavah v lanskem avgustu. Zdaj je njihova naloga, da pregledajo stanje po izvedenih sanacijah ter delih, podajo nova poročila in priporočila.

Na plazu Blate in plazovih ob hudourniku Blate so aktivirani različni strokovnjaki ( geologi, hidrologi, vodarji, …). Na območju plazu Blate so bile izvedene geološke in geomehanske raziskave, ki bodo omogočale osnovo za pripravo načrtov za izvedbo odvodnjavanja površinskih in zalednih voda iz samega plazu ter intervencijski ukrepi, da bi se preprečilo, da bi prišlo do zajezitve hudourniškega potoka Blate. Prav tako so strokovnjaki na območju plazov postavili različne sistem za spremljanje stanja na plazu ter sonde za spremljanje temperature ter ostale parametre. Glede na razsežnost plazu se je na pobudo in urgenco Občine Kamnik bolj aktivno začelo izvajati aktivnosti in pripravljati načrte. S strani strokovnjakov je bila podana informacija, da so se razmere na samem plazu Blate umirile. Po besedah predstavnika Državne tehnične pisarne je v teku tudi pregled in recenzija projekta ureditve hudournikov Blatnica in Bistričica, ker se trenutno pojavljajo največje aktivnosti – manjši podori. Potekajo operativni sestanki ekipe. V Klemenčevem je nameščena nova naprava za monitoring in spremljanje stanja. V naslednjih dneh bo sledil še priklop na elektriko in optično omrežje ter zagon sistema.

Skupaj si prizadevamo in želimo, da v najkrajšem možnem času pridobimo projekte sanacij plazov in odobritve s strani Državne tehnične pisarne, da bi zagotovitvi občankam in občanom, da bodo lahko varno živeli na svojih domovih.

Avtor: Občina Kamnik; Foto: Občina Kamnik

Tagi