S hitrim posegom rešili glavni kanalizacijski vod v Nožicah, katerega je ogrožala reka Kamniška Bistrica

Lani jeseni je povečan vodostaj reke Kamniške Bistrice v naselju Nožice, za homškim hribom, pustil svoje posledice, saj je voda odnesla del rekreacijske poti, podrla pa je tudi del betonskega jezu pri zapornici. In ker je bil le-ta uničen, je voda še naprej spodjedala brežino in se nevarno približala glavnemu kanalizacijskemu vodu, ki teče ob Kamniški Bistrici proti Čistilni napravi v Domžale. 

Po pozivu Krajevne skupnosti Homec-Nožice, katere člani skrbno spremljajo dogajanje v svojem okolju, so se na kraju samem včeraj sestali predstavniki občinskih služb in Javnega komunalnega podjetja Prodnik ter pregledali situacijo. Ugotovili so, da je stvar zelo resna, zato so se odločili za hitro sanacijo, s katero so pričeli danes dopoldne.

V najslabšem scenariju bi namreč lahko prišlo do poškodbe kanalizacijske cevi, kar bi pomenilo, da bi kanalizacija iztekala. Količina le-te, pa vsekakor ni zanamerljiva, saj po tem vodu teče kanalizacija iz celotne občine Kamnik.

Kot nam je povedala Inge Waschl, vodja sektorja kanalizacije iz Javnega komunalnega podjetja Prodnik, je bila sanacija omenjenega kanalizacijskega voda nujna, saj je voda spodjedala brežino in se že nevarno približala kanalizacijskemu vodu. Dodala je, da so stanje na omenjenem območju spremljali že od jeseni lani, vendar na zunaj ni bilo videti, da bi bil kanalizacijski vod ogrožen. Je pa voda svojo moč pokazala na prikrit način, saj je spodjedala brežino od spodaj.

Tako so danes s skalami in nasipom utrdili brežino v tistem kritičnem delu in na ta način zavarovali kanalizacijski vod. Prav tako so morali do tja urediti pot, ki jo je jeseni odnesla voda, da so lahko prišli z strojno mehanizacijo do kanalizacijskega voda. Na koncu nam je Washlova še povedala, da ima država v planu sanacijo brežine reke Kamniške bistrice za homškim hribom.

Lahko rečemo, da so v omenjenem primeru pristojne službe odreagirale zelo hitro in kljub prazničnemu obdobju, niso sanacije preložili na čas po praznikih, temveč so se je lotili takoj. Upamo, da bo tako ažurna tudi država pri sanaciji omenjenega dela brežine reke Kamniške Bistrice, saj je glede na stanje, le-ta nujna.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Jože Ulčar
Komentarji uporabnikov