Rekordna udeležba na Pohodu ob reki

Sobota, 15. junija, je bila idealna za pohodništvo, kar se je izkazalo z rekordno udeležbo na pohodu po pešpoti od Domžal do Kamnika in nazaj. Pohod ob reki, ki povezuje, je privabil več kot 4.200 pohodnikov, kar je dokaz, da je povezovanje srčika tega dogodka. Udeleženci so s svojo prisotnostjo širili pozitivno sporočilo o povezovanju in sodelovanju, kar sta s simboličnim pripetjem ključavnice na most želja potrdili tudi kamniška in domžalska občinska delegacija.

Raznovrstno dogajanje in bogata ponudba

Obiskovalci so pohvalili bogato kulinarično ponudbo in zabavni program, ki sta jih pričakala na obeh začetnih oziroma končnih točkah pohoda. Na 14-kilometrski poti ob reki Kamniški Bistrici je bilo postavljenih kar 24 postojank, kjer so pohodniki lahko sodelovali v zanimivih nagradnih igrah in spoznavali dejavnosti lokalnih društev, kot so papirničarji, gasilci, ribiči, jamarji, jadralni padalci, planinci, čebelarji, vaterpolisti in taborniki. Prav tako so lahko uživali ob pogledu na reko in bujno naravo ter se seznanili z možnostmi za aktivno preživljanje prostega časa ob reki.

Poudarek na povezovanju in sodelovanju

Pohod ob reki, ki povezuje, ni le rekreativne narave, temveč poudarja povezovanje in sodelovanje. Poleg predstavitve lokalnih organizacij in druženja pohodnikov je namenjen tudi srečanju kamniške in domžalske občinske delegacije. Letos so se dogodka udeležili domžalska županja mag. Renata Kosec, domžalska podžupana Matej Primožič in Borut Ernestl, kamniški župan Matej Slapar, direktor Zavoda za turizem in šport Kamnik Luka Svetec ter direktor Zavoda za šport in rekreacijo Domžale Jernej Hribar.

Pogled na poplave in sanacijska dela

Domžalska županja Renata Kosec je ob tej priložnosti izpostavila, da je pohod ob reki Kamniški Bistrici, ki je bilo močno prizadeto v lanski ujmi, dobil novo dimenzijo povezovanja. “Dogodki lanskega avgusta so prinesli obsežno razdejanje, ki si ga ni mogel nihče predstavljati. Reka je pokazala svojo moč in opozorila nase. Mineva leto dni od zadnjega Pohoda ob reki in skoraj leto po uničujoči ujmi, s katero se še vedno spopadamo na terenu,” je dejala županja Kosec.

Kamniški župan Matej Slapar je dodal, da so poplave povzročile veliko škodo tudi na rekreacijski poti ob Kamniški Bistrici. “V Kamniku je bila pot neprehodna vse od povezovalne ceste do konca Šmarce. Zaradi pomena rekreacijske poti je Občina Kamnik hitro sanirala omenjeno pot, da je bila povezava vzpostavljena in pot prehodna. Še vedno nas čaka popravilo varovalnih in zaščitnih ograj.”

Sodelovanje pri sanacijskih projektih

Obe sosednji občini sta v mesecih od poplav zelo angažirani in sodelujeta pri sanacijskih delih vzdolž reke. “Občini sta se povezali s sanacijskim projektom Ureditev Kamniške Bistrice – Etapa 2, ki obsega območje od Šmarce do Radomelj,” je pojasnil Slapar. Skupen cilj obeh občin je izboljšanje poplavne varnosti na tem območju, zato upajo, da se bo projekt začel izvajati v letu 2025 in zaključil leta 2026.

Dobro sodelovanje med občinama

Županja Renata Kosec je poudarila, da preteklo leto potrjuje znani rek, da prijatelja spoznaš v nesreči. “Občini sta še utrdili zaupanje, se zavezali k sodelovanju in storili vse v njunih pristojnostih, da bi spodbudili državo k ukrepanju in obnovi državne infrastrukture na stanje pred poplavami.” Ena izmed investicij, ki še čaka prenovo, je most na glavni regionalni cesti na Viru, s katerim bo ponovno vzpostavljena rekreacijska, peš in kolesarska pot pod njim.

Novi projekti kljub sanacijskim delom

Kljub sanacijskim ukrepom so bile v Domžalah na dan pohoda uradno odprte nove investicije, kot je pasji park na Viru, poleg kolesarskega poligona. Prav tako so ob domžalskem stadionu odprli nove sanitarije. V Kamniku pa so bili uspešni s prijavo na razpis Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter za projekt Zelena os pridobili 297 tisoč evrov nepovratnih sredstev. V okviru projekta bodo območje obogatili z novimi doživetji na urejenih točkah ob reki, hkrati pa uredili nova počivališča in jih programsko nadgradili.

Nina Orehek, foto: Občina Domžale

Tagi