Prva sobota v mesecu marcu ne bi bila čisto nič posebna, če ne bi bila pustna, torej norčava in polna kulinaričnih dobrot. Tako kot številni pustni liki zaznamujejo pusta, se tudi na mizah najde tisto, kar je značilno za pustni čas. Poleg tega je bil pust čas, da se je v času, ko še ni bilo hladilnikov, porabilo, kar je še ostalo od mesnatih dobrot, saj za pustom pride post.
Zato se je tudi reklo, da je pust masten okoli ust. Sicer pa je za ta čas najbolj značilen krof, ki ga na Trojanah pečejo že od leta 1961, ko je takratna direktorica gostišča Rajka Konšek odšla po recept na Dunaj, da je obogatila ponudbo gostišča in še danes delajo po tem receptu, ki gre od ust do ust, iz generacije v generacijo, kot ljudska pripovedka.
Zato boste slišali, da so pri Konšku najboljši krofi, čeravno je to sedaj GP Trojane. Poleg krofov so značilni še flancati in miške, ali kakor jim pravijo v Istri – fritule. In ravno slednjih smo bili na pustno soboto deležni obiskovalci rokovnjaške tržnice, saj so jih cvrli kar na tržnici, ker so najboljše še tople, so nam zagotavljali.
Tokrat je bila ponudba suhomesnatih izdelkov kmetije Pr’ Cesarju, ki je že tako bogata, še bogatejša, saj je treba za pusta jesti mastno. Poleg tega smo si lahko kupili še sire, med, zelenjavo, testenine in dobrote iz krušne peči, za pridih ljubezni pa še dišeče svečke, saj bo mesec maj kmalu tu in romantične večere bo lepše preživeti ob soju sveč, ki jih je tokrat ponujala prikupna Pika Nogavička z opico.
Poleg vsega dobrega na rokovnjaški tržnici niso pozabili na ples in to pustni ples. Za živahne ritme je skrbel Tone Habjanič in marsikdo se je zavrtel ob ritmih glasbe, da se bo lahko pohvalil, da je z boljšo polovico letos plesal na pustnem plesu.
Avtor: DJD; Foto: DJD