Prenos znanj in izkušenj s področja sistema zaščite in reševanja kot pomoč ukrajinski občini Hnivan

Občina Domžale je v letu 2023 pristopila k mednarodnem projektu »Pomoč pri obnovi Ukrajine«. Cilj projekta je omogočiti hitrejše okrevanje, trajnosten regionalen razvoj in učinkovito reformo lokalne samouprave v Ukrajini.

V okviru omenjenega projekta je županja Občine Domžale mag. Renata Kosec v torek, 7. novembra 2023, na Občini sprejela predstavnika ukrajinske občine Hnivan in o tem povedala: »Naša naloga je, da s svojim znanjem in izkušnjami, ki jih imamo in s prenosom dobrih praks omogočimo čim hitrejšo in čim bolj demokratično obnovo Ukrajine tudi na lokalni ravni. Prenos znanja in izkušenj s področja sistema civilne zaščite in reševanja bo usmerjen v organizacijo sistema, ki bo v pomoč in podporo prizadetim državljankam in državljanom Ukrajine.« Županja je poudarila, da gre za sistem, ki v Občini Domžale izredno dobro deluje in je aktiviran v primeru, ko je ogroženo premoženje ali so ogrožena življenja.

V programu obiska sodelujejo pristojne državne institucije, predvsem na področju načrtovanja in upravljanja na državni ravni. Občina Domžale bo pomagala z znanjem in izkušnjami s področja odlično razvitega sistema zaščite in reševanja, s pomočjo katerega je hitro in učinkovito ukrepala v več kriznih situacijah, naravnih ter drugih nesrečah. Lokalne enote in organizacije, ki delujejo znotraj sistema Civilne zaščite Občine Domžale, bodo predstavile praktične vidike s svojega področja delovanja in izkušnje ob nedavnih uničujočih poplavah.

V času gostovanja bosta predstavnika ukrajinske občine Hnivan tako s strani pristojnih državnih institucij in mentorjev z Občine Domžale pridobivala znanje s področja načrtovanja in upravljanja ter spoznala obširen občinski sistem zaščite in reševanja.

Županja mag. Renata Kosec se je z županom ukrajinske občine Hnivan Volodymyrjem Kuleshovom prvič srečala prek spleta še pred pričetkom gostovanja, sledila pa so še digitalna srečanja predstavnikov obeh občin. Ob tem je županja izpostavila, da je »poleg glavnega namena projekta, to je pomoči ukrajinski občini pri vzpostavljanju učinkovitih sistemov na področju zaščite in reševanja, projekt namenjen tudi vzpostavitvi dolgoročnega sodelovanja med občinama. Za Občino Domžale je to priložnost za krepitev mednarodnega sodelovanja, izmenjavo znanj ter aktivnejše udejstvovanje v programih in na razpisih Evropske unije. Korist sodelovanja v projektu bo obojestranska.«

Vojna v Ukrajini negativno vpliva na demokratično upravljanje na vseh ravneh in lokalne oblasti morajo sedaj, v času vojne, in bodo morale tudi po njej, prebivalcem nuditi osnovne storitve in podporo. To bo ob nepredstavljivi škodi na infrastrukturi, neugodni ekonomski situaciji in izgubi življenj predstavljalo zanje velik izziv. Eden ključnih ukrepov pomoči pri obnovi Ukrajine je  podpora učinkovite reforme lokalne samouprave za samostojno vodenje projektov nadaljnje obnove in trajnosten regionalen razvoj. Trenutni ukrepi nujne obnove v Ukrajini potekajo v sodelovanju z mednarodno skupnostjo in se osredotočajo na prioritetna področja zgodnjega okrevanja.

Projekt »Pomoč pri obnovi Ukrajine« povezuje pet ukrajinskih in pet slovenskih občin. Slovenske občine, med katerimi je tudi Občina Domžale, bodo ukrajinskim občinam nudile pomoč pri soočanju z izzivi obnove, modernizacije in krepitvi kapacitet, ki so ključne tudi za ukrajinsko približevanje Evropski uniji. Prek prenosa znanj, izkušenj in dobrih praks bodo okviru projekta obravnavane konkretne potrebe ukrajinskih občin na področjih: sodelovanje poklicnega usposabljanja ter sodelovanja poklicnih šol, civilna zaščita ter vzpostavitev prostovoljnih gasilskih brigad, sodelovanje med lokalno samoupravo in gospodarstvom, strateško načrtovanje, projektno vodenje ter pridobivanje sredstev EU, trajnostno, transparentno in vključujoče vodenje ter sodobna načela dobrega upravljanja in pravični prehod.

V začetku oktobra je v Jablah potekalo uspešno posvetovalno srečanje o projektu, o slovensko-ukrajinskem sodelovanju in oblikovanju nadaljnjega sodelovanja partnerskih občin. Srečanja so se udeležili župani in županja Domžal, Hrastnika, Idrije, Kočevja, Lenarta, Logatca, župan ukrajinske občine Bucha, predstavniki Veleposlaništva Ukrajine, Ministrstva za zunanje in evropske zadeve, Nemške agencije za mednarodno sodelovanje (GIZ), Skupnosti občin Slovenije ter Združenja občin Slovenije.

Projekt »Pomoč pri obnovi Ukrajine« poteka v okviru Mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči Slovenije ter v partnerstvu s programom “U-LEAD with Europe”. Ob podpori Ministrstva za zunanje in evropske zadeve ga izvaja Center za evropsko prihodnost (CEP).

Občina Domžale; Foto: Občina Domžale

 

Tagi