Predstavitev temeljnih postopkov oživljanja in uporabe AED

V spodnjih Praprečah se pod kozolcem vaščani običajno zberejo ob večjih slovesnostih, od danes naprej pa tudi zaradi izobraževanja. V sodelovanju z občino in PGD Lukovica je potekalo izobraževanje o temeljnih postopkih oživljanja in uporabe AED. Davor Bilič iz podjetja Defib AED d.o.o. iz Šmarjeških Toplic se je odzval na povabilo in predstavil AED. Najprej je razložil razliko med infarktom in zastojem srca. Pojasnil je, kako prepoznamo infarkt, ki ga spremljajo zunanji simptomi, kot so huda, ostra bolečina v prsih, bolečina za prsnico, ki se širi v vrat, roke, žličko in hrbet. Bolečina ni odvisna od gibanja, dihanja ali položaja telesa in ne popusti v mirovanju. Pri zastoju srca pa je ključna razlika, da odločajo sekunde.

Sledila je ponovitev osnov umetnega dihanja, kar je marsikoga spomnilo na čas, ko je opravljal izpit iz prve pomoči, hkrati pa smo izvedeli tudi nekaj novosti. Poudarjeno je bilo, da je zdaj priporočljiva neprekinjena masaža srca, brez vpiha. Po tem, ko smo spoznali razliko med infarktom in zastojem srca, smo se podrobneje seznanili z uporabo AED. Ob odprtju omarice z napravo se oglasi piskajoč zvok, ki opozarja na nujno pomoč. V omarici je poleg AED tudi paket prve pomoči, ki lahko pomaga pri razrezovanju obleke.

Pomembno je, da začnemo takoj z masažo srca in ne izgubljamo časa z iskanjem AED, saj pravočasna masaža lahko prepreči trajne posledice. Na lutki za oživljanje smo vadili masažo srca, vpihovanje zraka in uporabo AED. AED je naprava, ki nas vodi skozi celoten postopek oživljanja. Po nalepitvi elektrod naprava opravi EKG in pove, ali je potreben električni šok. Pred izvedbo šoka moramo paziti, da se ne dotikamo ponesrečenca. Po šoku naprava naroči, da nadaljujemo z masažo srca, dokler ponesrečenec ne začne dihati, četudi šibko.

V nadaljevanju ponesrečenca obrnemo na bok, očistimo dihalne poti in sledimo navodilom AED. Naprava prilagodi postopek glede na stanje ponesrečenca, saj upošteva, da je vsak posameznik drugačen. Pogovor je tekel tudi o uporabi AED pri otrocih, kjer so elektrode drugačne, prav tako pa se prilagodi tudi masaža srca.

Na koncu so sledila vprašanja prisotnih, nekaj jih je bilo postavljenih že med samim predavanjem. Zahvalil se je Matevž Blatnik in družini Zore, ki je omogočila postavitev AED v središču vasi. Na koncu pa je bilo izraženo upanje, da bo na prihodnjih predavanjih večja udeležba, saj nikoli ne veš, kdaj boš potreboval te veščine.

Avtor in foto: DJD

Tagi