Pravilno ravnanje z e-odpadki

14. oktober mednarodni dan e-odpadkov

14. oktober obeležujemo kot Dan e-odpadkov, namenjen razmisleku o tem, kako naši vsakodnevni življenjski izbori vplivajo na količino odpadkov, ki jih ustvarjamo. Praznovanje tega dne nas opominja na pomembnost odgovornega ravnanja z odpadki ter spodbuja k aktivnostim za zmanjšanje njihove količine. Ključno je, da se zavedamo, da naše odločitve vplivajo na okolje in da je v naših rokah možnost, da prispevamo k trajnostnemu življenju. V letu 2023 je bilo na območju občin Domžale, Mengeš, Lukovica, Trzin in Moravče zbranih 116 ton e-odpadkov, kar je približno 1,9 kg na prebivalca.

E-odpadki sodijo med najhitreje rastoče vrste odpadkov na svetu in zaradi svoje specifične sestave močno obremenjujejo okolje, še posebej, če niso pravilno odvrženi. Mednje spadajo vsi odsluženi električni aparati in naprave, ki za delovanje potrebujejo priklop na elektriko ali jih napajajo baterije ter akumulatorji. Ker e-odpadki vsebujejo snovi, ki so ob nepravilnem ravnanju nevarne, kot so svinec, živo srebro, kadmij in krom, jih ne smemo odlagati med mešane komunalne odpadke. Za pravilno prepoznavanje so izdelki ali njihova embalaža označeni s simbolom prečrtanega koša.

Nepravilno zavrženi e-odpadki pomenijo nevarnost za okolje

E-odpadki lahko predstavljajo resno nevarnost za okolje in zdravje ljudi, če jih ne zavržemo pravilno, saj vsebujejo različne škodljive snovi. Te snovi lahko ob nepravilnem ravnanju uhajajo v zrak, vodo in tla, kjer povzročajo dolgoročno škodo. Tukaj je nekaj glavnih razlogov, zakaj so e-odpadki nevarni, če jih ne zavržemo ustrezno. V letu 2023 je bilo na območju občin Domžale, Mengeš, Lukovica, Trzin in Moravče zbranih 116 t e-odpadkov, kar je približno 1,9 kg e-odpatkov na prebivalca.

1. Prisotnost strupenih težkih kovin

E-odpadki pogosto vsebujejo težke kovine, kot so svinec, živo srebro, kadmij in krom, ki so nevarne za ljudi in okolje. Težke kovine lahko ob neustreznem odlaganju proniknejo v tla in podtalnico, kar povzroča onesnaženje virov pitne vode. Poleg tega so ti toksini lahko škodljivi za živali in rastline, ter povzročajo zdravstvene težave pri ljudeh, vključno s poškodbami živčnega sistema, ledvic, jeter in drugih organov.

2. Sproščanje strupenih plinov

Nekateri e-odpadki, zlasti tisti, ki vsebujejo plastiko, bromirane zaviralce gorenja ali litijeve baterije, lahko ob sežiganju sproščajo strupene pline, kot so dioksini in furani. Ti plini so izjemno škodljivi za okolje in zdravje ljudi, saj so rakotvorni in lahko povzročajo težave z dihali ter imunski sistem.

3. Prisotnost škodljivih kemikalij

E-odpadki vsebujejo različne škodljive kemikalije, kot so PCB (poliklorirani bifenili), ki se uporabljajo v nekaterih elektronskih komponentah in so zelo odporni na razgradnjo. Če se te kemikalije nepravilno odlagajo, lahko onesnažijo okolje in imajo dolgoročne negativne vplive na ekosisteme. Akumulatorji in baterije vsebujejo kisline, ki so prav tako nevarne, saj povzročajo korozijo in lahko onesnažijo tla ter vodne vire.

4. Onesnaženje tal in podtalnice

Neustrezno zavrženi e-odpadki na divjih odlagališčih lahko povzročijo izcejanje škodljivih snovi v tla. Te snovi nato proniknejo do podtalnice, kar povzroča onesnaženje vode. To predstavlja tveganje za vse organizme, ki so odvisni od vode, vključno z ljudmi, ki uporabljajo te vire za pitje ali zalivanje poljščin.

5. Zdravstvene težave zaradi dolgotrajne izpostavljenosti

Ljudje, ki so dolgotrajno izpostavljeni strupenim snovem v e-odpadkih, zlasti delavci na nepravilno urejenih deponijah, kjer se e-odpadki zbirajo in obdelujejo, se lahko srečujejo s številnimi zdravstvenimi težavami. Vdihavanje strupenih prahov in plinov lahko vodi do težav z dihali, rakavih obolenj ter okvar ledvic, jeter in živčnega sistema.

6. Izguba dragocenih surovin

Nepravilno zavrženi e-odpadki pogosto vsebujejo tudi dragocene kovine, kot so zlato, srebro, platina in redke zemlje. Če te naprave končajo na smetiščih, se izgubi priložnost za recikliranje teh surovin, kar pomeni večjo potrebo po njihovi pridobivanju iz naravnih virov, kar povečuje obremenitev za okolje.

Pravilno ravnanje z e-odpadki je ključno za zmanjšanje njihovega negativnega vpliva na okolje. Če jih oddamo na ustrezna zbirna mesta, omogočimo, da se predelajo na način, ki ohranja dragocene surovine in varčuje z energijo. Tako pripomoremo k bolj trajnostni prihodnosti in varujemo naravne vire.

Kako lahko zmanjšamo količino e-odpadkov?

Pravilno ravnanje z e-odpadki je ključno za ohranjanje okolja, še bolj učinkovito pa je, če zmanjšamo njihovo količino že pri izvoru. Tukaj je nekaj preprostih načinov, kako lahko prispevate k zmanjšanju e-odpadkov:

  • Premislite pred nakupom: Preden se odločite za nakup nove naprave, razmislite, ali jo resnično potrebujete. Morda je dovolj, da si jo sposodite ali najamete.
  • Popravilo namesto menjave: Če se naprava pokvari, preverite, ali jo je mogoče popraviti. Pogosto je to bolj ekonomično in okolju prijazno kot nakup nove naprave.
  • Ponovna uporaba: Če naprave ne potrebujete več, a je še vedno funkcionalna, jo podarite ali prodajte. Alternativno jo lahko odnesete v Kotiček ponovne uporabe v Centru za ravnanje z odpadki Dob, kjer zbirajo še uporabne e-naprave za tiste, ki jih potrebujejo.

Z manjšim ustvarjanjem e-odpadkov prispevamo k varnejšemu in čistejšemu okolju ter hkrati varčujemo z naravnimi viri.

 

Kam z e-odpadki?

Vaše e-odpadke lahko na preprost in okolju prijazen način oddate na več načinov:

  1. Center za ravnanje z odpadki Dob: Tukaj lahko e-odpadke predajate v času delovnega časa centra, to je vsak dan od ponedeljka do petka v popoldanskem času in ob sobotah ves dan. Predaja e-odpadkov je vključena v javno službo ravnanja s komunalnimi odpadki, zato ob tem ne nastanejo dodatni stroški za uporabnika.
  2. Manjši aparati in baterije: Za manjše e-odpadke, kot so prenosni aparati in baterije, so na nekaterih ekoloških otokih na voljo ulični zbiralniki, kamor jih lahko odložite.
  3. Organizirani odvoz kosovnih ali nevarnih odpadkov: Glede na velikost odpadkov je možen tudi odvoz e-odpadkov v okviru organiziranih akcij za zbiranje kosovnih ali nevarnih odpadkov.
  4. Trgovine z električno in elektronsko opremo: Številni trgovci z elektronskimi napravami omogočajo vračilo starih naprav ob nakupu novih ali pa sprejemajo e-odpadke ne glede na nakup.

Z oddajo e-odpadkov na teh mestih prispevate k varovanju okolja in trajnostnemu ravnanju z naravnimi viri. Na ekoloških otokih so na voljo posebni zeleni zbiralniki, kamor lahko odložite manjše elektronske naprave in baterije.

Poskrbimo, da bomo odpadke ločevali pravilno in tako prispevali k lepi prihodnosti.

Vir: Prodnik

Avtor: Nina Orehek; Foto: Karin Božič Zupančič, Arhiv Domžalca

Tagi