Poteka 30. kolesarska dirka Po Sloveniji

Včeraj, 12. junija se je začela 30. kolesarska dirka po Sloveniji – Tour of Slovenia, ki bo potekala od 12.-16. junija 2024. Dirka je razdeljena na pet etap, pri čemer bo četrta etapa potekala tudi mimo naših krajev.

Dirka Po Sloveniji ni zgolj mednarodni športni dogodek, temveč največja prireditev svoje vrste v Sloveniji in eden ključnih gonilcev slovenskega kolesarstva. Prva izvedba dirke se je začela maja 1993 in je vključevala osem etap. Organizirana je bila v čast novi državi Sloveniji. Prvi skupni zmagovalec dirke je postal Boris Premužič, ki še danes hrani osvojeno rumeno majico. “Motivacija je bila maksimalna, vsi smo se pripravljali na to dirko. To je bil cilj sezone številka ena. Tudi meni osebno ta majica pomeni veliko, vsako dirko je namreč težko zmagati, če je to prva dirka v naši novi državi pa še toliko bolj,” je Premužič povedal o svoji zmagi pred tremi desetletji.

Dirka se je v treh desetletjih razvijala in doživela številne vrhunce, hkrati pa so bili tudi trenutki, ko je bila njena usoda resno ogrožena. “Samo kolesarstvo se je v 30 letih razvilo na vseh področjih in iti v korak s časom ter ostati na nivoju z vidika organizacije je velik zalogaj,” je razložil Primož Čerin, eden prvih slovenskih kolesarjev, ki se je dokazoval v tujini, a hkrati ves čas ostajal močno povezan z dirko in kolesarstvom. Uspeh dirke temelji predvsem na predani ekipi v zakulisju, ki jo odlikuje srčnost. Poleg tega pa brez podpore sponzorjev in destinacij, brez kakovosti in strokovnega znanja, ki prepriča tekmovalce in ekipe, da se dirke udeležijo, ter nenazadnje brez neumornih navijačev, ki ustvarjajo vrhunsko vzdušje na prav vsaki trasi, dirka ne bi bila to, kar je – edinstvena in posebna že od prvega leta dalje.

Danes dirka Po Sloveniji predstavlja vrhunski športno-turistični projekt, ki na slovenske ceste pripelje najboljše kolesarje sveta. Od leta 2017 dalje si dirko v neposrednem prenosu na Eurosportu in Televiziji Slovenija ogleda večmilijonsko občinstvo. Prelepa kulisa zelene Slovenije, številne naravne in kulturne znamenitosti ter zvesti navijači so tisti dejavniki, ki dvignejo neposredni prenos na nov nivo in zaradi katerih si dirko Po Sloveniji iz leta v leto ogleda vse več ljubiteljev športa.

V sezoni 2024 bo potekala že 30. dirka Po Sloveniji. Že odpeljanim 157 etapam v zadnjih treh desetletjih bomo tako dodali še pet novih. Dirka bo potekala od 12. do 16. junija 2024.

V soboto, 15. junija poteka četrta etapa, dolga 147,2 km, ki bo potekala od Škofljice do Krvavca. Start je ob 11. uri cilj pa med 14.30 in 15. uro. Pot bo tekla tudi čez Mengeš in Kamnik, zato bodite pozorni na začasne zapore cest – točno časovnico si lahko ogledate tukaj.

Podprimo kolesarje in jih pozdravimo v svojem kraju!

Nina Orehek, foto: tourofslovenia.si

Tagi