Poslovila se je pisateljica in kolumnistka Tereza Vuk

Pisateljica, ki je iz teme prinesla svetlobo.

»Greš v preteklost, v nekaj, kar je 30 let nazaj, in dojameš, da sem nekoč bila druga Tereza. Zdaj te Tereze ni več.« Tako je o pisanju kot terapiji in nastajanju svojega avtobiografskega prvenca Zakaj ima moj hudič krila v enem od intervjujev za Delo dejala pisateljica Tereza Vuk. Zdaj je Tereze Vuk resnično ni več. Včeraj, 17. junija, se je nepričakovano poslovila, stara komaj 48 let.

Tereza Vuk je znala bralca nežno prijeti za roko in ga popeljati na svoj vlak smeha in žalosti, vlak smrti. Z njega nihče, ki je zaprl zadnjo stran njene zadnje knjige, ni več stopil isti. V zadnjem obdobju jo je mučilo zdravje, živela je sama na severnem delu Ljubljane v garsonjeri, vsak teden je pisala kolumne in večkrat na dan objavljala svoja razmišljanja na svoji FB strani.

Osebno izpovedna zgodba

Njena tretja knjiga, roman Zakaj ima moj hudič krila, je osebno izpovedna zgodba, ki človeka kar posrka vase. Zaključevala je svoje četrto delo, še bolj neposredno in s še več razkrivanji. Če si znal brati tisto, kar je napisala, si bil na dobri poti, da razumeš svet in ljudi okoli sebe, še bolj pomembno – samega sebe.

Že ob koncu osnovne šole je “zabredla” in se potem dolga leta iskala. Čisto po naključju je, potem ko se je že vrnila iz objema teme, drog in alkohola, v sebi odkrila in razkrila izjemen pripovedovalni talent. Njeno življenje je bilo njena šola, iskrena, neposredna in neprizanesljiva. Njene zgodbe, ki si jih prebiral (ali poslušal), so šle vsakemu do srca. Ob njej si se jokal in smejal njenim štosom. Pisala je v slengu, brez katerega si je ni bilo mogoče predstavljati.

Njeno življenje in literarna zapuščina

Tereza Vuk je izdala dve zbirki: Creepyatrija: strah pred praznim planetom, ki govori o njenih zabavnih in žalostnih zgodbicah, ter Kolumniatrija, zbirko njenih kolumen in razmišljanj, ki so lahko vsakega naučile veliko in marsikaj. Lani je pri Beletrini izdala še svoj veliki knjižni prvenec Zakaj ima moj hudič krila – osebno zgodbo, polno vzponov in padcev, žalostnih in veselih dogodkov.

Literarna ikona

Tereza Vuk je bila unikatna pisateljica, ki je s svojim delom in življenjem pustila neizbrisen pečat. Njene knjige in kolumne so odražale njeno življenje – polno izzivov, trpljenja, a tudi neverjetne volje do življenja. Njena dela so in bodo navdihovala mnoge generacije bralcev, ki bodo v njenih besedah našli moč, resnico in delček sebe.

 

Nina Orehek, Foto: Mankica Kranjec / Beletrina

Tagi