Popis in obeležitev starih hišnih imen

Stara hišna imena so del slovenske nesnovne kulturne dediščine, vpisana v državni register, in imajo velik pomen tudi za identiteto posameznika v lokalnem okolju. Letos v občini Domžale poteka tretji popis in obeležitev starih hišnih imen, tokrat v krajevnih skupnostih Dragomelj-Pšata in Ihan ter naseljih Študa in Šentpavel.

Trenutno se v občini zbirajo soglasja za označitev domačij z brezplačnimi tablicami, na katerih bodo hišna imena zapisana v narečnem izgovoru.

Da bi obeležili čim več hišnih imen in ohranili to slovensko posebnost, vabimo lastnike domačij, da se odločijo za namestitev tablice. Za več informacij o projektu in tablicah vam je na voljo Klemen Klinar (T: 031 337 202, e-naslov: klemen.klinar@hisnaimena.si).

Projekt, ki že obsega 24 občin na Gorenjskem in Osrednjeslovenskem, vključuje tudi obeležitev različnih krajevnih govorov. Zapisi na območju Domžal tako odražajo značilnosti lokalnega govora Domžal in okolice. Na primer, izvorni samoglasnik pogosto oslabi v polglasnik, kar je zapisano z znakom Ə, ki se prebere kot »e« v besedi »pes«. Značilen je tudi pojav ukanja, kjer se »o« v določenih primerih izgovarja kot »u« (npr. čokolada kot »čukulada«). Tako se v knjižnem jeziku napiše Pri Trobentarju, v lokalnem govoru pa izgovori Pәr Trubéntәrjә.

Nina Orehek, Občina Domžale, foto: Občina Domžale

Tagi